Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще подпише днес споразумение по Международен фонд "Козлодуй" за безвъзмездна помощ. То осигурява субсидии за работещите в блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", които са в процес на извеждане от експлоатация, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Администратор на средствата е Европейската банка за възстановяване и развитие. Документът е одобрен на 21-вата Асамблея на донорите на Международен фонд "Козлодуй" (МФК) на 8 юни 2011 г. и е за 84 млн. евро, за периода 2007-2013 г.. Той гарантира работна заетост, доходи и социална интеграция на персонала на централата от закритите мощности.

В присъствието на министър Трайков ще бъдат подписани още два документа за безвъзмездна помощ от фонда. Изпълнителният директор на НЕК ЕАД Михаил Андонов ще подпише споразумение за изграждане на нови 400 kV линии от подстанция Пловдив до ТЕЦ Марица изток 2 и от подстанция Бургас до ТЕЦ Марица изток 2. Финансирането от МФК е на стойност 37.8 млн. евро и представлява 70% от стойността на проекта.

Трето споразумение е свързано с разширяване на рехабилитационната програма на "Топлофикация София", включващо подмяна на около 20 км тръби и абонатни станции в 136 общински сгради.