Продажбите на автомобили в Европа са намалели с 16.6 % на годишна база през октомври, предаде ДПА, цитирана от БТА. Намалението е в резултат на силните спадове на всички водещи пазари след края на правителствените схеми за стимулиране, сочат официално оповестени данни.

 

Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) съобщи, че регистрациите на нови автомобили в ЕС са се понижили до 1.027 милиона през октомври.

 

През първите десет месеца на годината търсенето на нови коли се е свило с 5.5 процента. От началото на годината до момента са регистрирани общо 11.3 милиона нови превозни средства, сочат данните на асоциацията.

 

Най-голям спад е отчетен в Испания, където регистрациите са намалели с 37.6 % през октомври. На всички водещи пазари се наблюдават двуцифрени спадове - 20 % в Германия, 22.2 % във Великобритания, 18.5 % във Франция и 28.8 % в Италия.

 

Резките понижения идват, след като правителствата спряха стимулите, които въведоха при миналогодишната рецесия, за да насърчат собствениците на стари автомобили да гиподменят с нови.

 

Под въздействие на схемите "кеш за брички" през октомври 2009 г. на регистрациите на нови коли скочиха с 21.1 % спрямо същия месец на 2008 г., припомня ДПА.