Европейската комисия е прекратила временно плащания по Оперативна програма „Регионално развитие", съобщи за БНТ говорител на Европейската комисия. Писмото за това е било изпратено вчера на българските власти.

 

Неправилно намаляване на срокове, неприемливи критерии за подбор и неясно разписана методика за оценка на офертите, всички тези нередности са установени при одита на Европейската комисия. До приключването на проверките временно се замразяват плащания на стойност 90 млн. евро.

Установените нарушения са основно по осите "градско развитие" и "развитието на туризма", по които се спира и превеждането на средства. Проверката обхваща периода 2009 – 2013 година, в който на власт беше правителството на ГЕРБ. А Бургас е една от крепостите на партията на Бойко Борисов.

Най-сериозни нарушения са установени в община Бургас. Проектите, които са одитирани и по които има нарушения, се отнасят за интегрирания градски транспорт в Бургас, "Асеновград-свещената порта на Родопите" и процедурата за достъп за хора с увреждания на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Предстои повторна проверка на обществените поръчки, свързани с градското развитие и развитието на туризма, съобщава БГНЕС.

От одита става ясно, че сроковете за представяне на оферти са били намалявани неправилно. Това означава, че самото обявяване на търга е правен по-рано. Установено е, че потенциалните участници са получавали тръжна документация по-рано от нормативно-установения срок.

Нарушения са открити и при процедурата за модернизацията на пожарната в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

Преустановяването на плащанията се налага и заради не добре разписана методика за оценка на офертите.

Превеждането на средства от ЕК ще бъде възобновено след като се отстранят установените нередности.