Десетки хиляди европейци яростно протестираха срещу правителствените мерки за намаляване на разходите, съобщава BBC. Масовата демонстрация в Брюксел, обхванала целия град, бе подкрепена от протести в Гърция, Испания, Италия, Ирландия, Латвия, Полша.

Профсъюзите твърдят, че най-големите потърпевши от финансовата криза, започната от банкери и трейдъри, ще са работниците. В много страни на Съюза са въведени „наказващи“ съкращеня на заплати и пенсии, за да могат правителствата да обслужват набъбващия си дълг.

Безработицата се превръща във все по-сериозен проблем, като в Испания тя се удвои за последните три години, а в Гърция и Ирландия е на най-високо ниво от три години равнище. Правителството на Великобритания смята да свие разходите в някои сфери с 25%. Във Франция повишението на възрастта за пенсиониране вече събуди яростни протести.

Около 100 000 души по сведения на Конфедерацията на европейските профсъюзи са демонстрирали само в Брюксел, като полицията е барикадирала сградите на европейските институции и плътно охранява сградите на банки и магазини.

Лозунгът на днешните протести е „Не на икономиите, приоритет на работните места и растежа“. Според кореспондент на BBC, “въздухът в Брюксел е изпълнен с пронизителен шум и дим от пиратки”.

Не ние причинихме кризата. Сметката трябва да се плати от банките, а не от работниците – скандират профсъюзите и говорят за непознато по-рано социално напрежение, което ще се засилва в следващите седмици и месеци.

В Испания всеобща стачка доведе до спиране на повечето автобуси и на метрото, като се движат не повече от една четвърт от влаковете, а 65% от полетите на Iberia са отменени. Стачкуващите в Мадрид обсаждат магазините и банките и ги принуждават да затварят.

Профсъюзите напомнят, че финансовата криза вече е оставила 23 млн. души в Европа без работа. Според тях новите мерки за строги икономии могат да вкарат Европа отново в рецесия с още по-лоши последици за заетостта.