Кипър ще получи спасителна финансова помощ от Европа и няма да бъде заставян да облага с такса депозитите в банка, след като в неделя финансовите министри на 17-те страни-членки на еврозоната се споразумяха около плана за спасяване на островната държава. Европейската централна банка пое ангажимент да поддържа ликвидността в банковата система на Кипър и няма да спира финансирането за нея, каквито заплахи бяха отправени през миналата седмица. Очаква се днес или утре банките в Кипър да отворят врати за работа с клиенти и да възобновят дейността, която бе прекъсната за седмица, поради опасения от масово теглене на депозити, което би предизвикало крах на системата.

 

След дългите преговори в Брюксел президентът на Кипър Никос Анастасиадес излезе пред медиите и заяви: "Имаме сделка! Тя е в интерес на хората в Кипър и в интерес на Европейския съюз".

 

До сделката се стигна след като кипърския парламент отхвърли първото предложение на Европа за помощ от € 10 млрд. и изземане на близо € 6 от депозираните в кипърските банки пари на частни лица. В последствие Кипър се обърна за помощ към Москва, но руската държава поиска контрол над енергийните ресурси на Кипър в замяна на финансовата опека. Така през уикенда Брюксел предложи нова схема за спасяване на Кипър от колапс. Този път към изпълнението на това решение може да се пристъпи веднага, без да е необходимо кипърския парламент да го ратифицира.

 

По силата на новата договорка страната ще получи първия транш от € 10 в началото на месец май. Така ще могат да бъдат платени падежиращи облигации. Кипърската държава ще откаже помощ на една от най-големите банки в страната Laiki Bank, което означава, че кредиторите й ще трябва да понесат загуби. Проблем ще има и за притежателите на депозити над € 100 хил., които не са гарантирани от европейското законодателство. Пожертването на Laiki Bank ще даде възможност да се спаси Bank of Cyprus, като тя ще поеме част от дълговете на Laiki Bank.

 

В по-дългосрочен план Кипър ще трябва да предприеме мерки за свиване на банковия й сектор, който в момента е осем пъти по-голям от размера на икономиката на страната. Оли Рен, комисарят по европейските въпроси на Европейската комисия заяви след подписването на сделката, че "Близкото бъдеще ще бъде много трудно за страната и хората, но тази сделка бе нужна, за да може жителите на Кипър да съградят отново тяхната икономика, стъпвайки на нова база".