Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат във вторник, за да обсъдят нов спасителен план за Гърция, това съобщи Микел Рейнс, говорител на председателя на еврогрупата, Йерун Дайселблум.

Още вчера, след като станаха ясни предварителните резултати от гръцкия референдум за мерките за икономии, финансовият министър на Белгия Йохан Ван Овертвелд, коментира, че вотът с "не" на гръцките избиратели прави "нещата по-сложни".

"Определено не искаме да вземаме решения, които биха застрашили валутния съюз", посочи Овертвелд, визирайки евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Според него "в съществуващата рамка, могат да бъдат възобновени преговорите с гръцкото правителство, буквално до часове".

Председателят на еврогрупата Йерун Дайселблум беше по-остър. Той определи резултатът от референдума в Гърция, като "достоен за съжаление".

"Приемам резултатите от референдума. Това е резултат, достоен за съжаление с оглед бъдещето на Гърция. Сложните мерки и реформи, за да бъде възстановена гръцката икономика, са неизбежни. Ще очакваме инициатива от гръцките власти", каза Дайселблум.

Във вторник след срещата на финансовите министри на еврозоната, гръцката драма ще бъде обсъдена и от лидерите на страните-членки на валутния съюз.

Среща на високо равнище беше обявена едновременно от говорителите на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, които обсъдиха в телефонен разговор гръцкото "не" на икономиите, веднага след като станаха ясни предварителните резултати от референдума.

Още днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обсъди с президента на ЕС, Доналд Туск, Йерун Дайселблум и управителя на Европейската централна банка Марио Драги, резултата от гръцкия референдум.