Българските студенти прекарват много месеци и заплащат значителни суми, за признаване на университетските дипломи, получени в други държави от Европейския съюз. Такива тежки процедури и необосновано производство нарушават правилата на ЕС и Европейската ще комисия търси правни действия, за ограничаването им.

От изпълнителния орган на ЕС заявяват, че ще обмислят процедура за санкциониране на виновните, ако държава-членка възпрепятства признаването на дипломи, издадени в други страни от ЕС, като по този начин нарушава правото на свободно движение на студентите.

Очевидно, това такъв е случаят с България, според EurActiv, където са проучили множество писма от българи, завършили европейски университети, които след това с огромни трудности, легализират своите дипломи.

Много от тези писма са копия на оригинална кореспонденция на комисаря Андрула Василиу, отговарящ за образованието, както и на други длъжностни лица от ЕС.

От различните документи, проверени от EurActiv, става ясно, че хиляди млади българи, които са завършили образованието си в страни от ЕС, биват спирани от конкурси и дори не могат да си намерят работа в държавната администрация на България, докато чакат дългите процедури по узаконяване на дипломите им да бъдат завършени.

Много от тях отказват да търпят чиновническия произвол и просто търсят реализация в чужбина.

Механизмите за признаване на дипломите в България нямат нищо общо с европейските практики. Често студентите трябва да чакат повече от година, за да бъдат легализирани документите им.

Първата пречка е, че повечето западни университети издават сертификат за завършено образование, действителната диплома се предоставя няколко месеца по-късно. В България обаче само официалната диплома отговаря на условията в процедурата за узаконяване.

Освен дипломата, българските власти изискват учебен план. Преди приемането на документите за легализация, българските власти изискват сертифицирани от нотариус в страната документи, легализиран превод, сертифициран от Министерството на външните работи на страната. Получаване на всички документи отнема месеци. Цената на услугите често достига 200-250 евро, сума, близка до средната месечна работна заплата в България, възлизаща на 350 евро.

След това документите се внасят в 13-члена специална комисия, наречена НАЦИД (Национален център за информация и документация), която взема решение за валидиране. Комисията няма крайни срокове за вземането на решение. НАЦИД има право да не признае дипломата ако чуждият университет не е признат от компетентните органи на съответната европейска страна.

На пръв поглед това право е логично, но процедурата е абсурдна. Например българка е била помолена да предостави удостоверение, че Сорбоната, най-старият университет в света, наистина е признат от френската държава.