Полша е нарушила европейското законодателство чрез издаването на над 100 лицензии за проучване и добив на шистов газ на територията на страната на фирми, без да са обявявани тръжни процедури, гласи решение на Европейския съд, цитирано от EurActiv. По този начин е било погазено правото на други заинтересовани компании от участие в концесиите, става ясно от статията.

 

Някои фирми, които не са получили лиценз биха могли сега да предявят съдебни претенции към Варшава, стъпвайки на базата на това съдебно решение. Ако те започнат да съдят полското правителство, те биха могли да си издействат компенсации, които пък да се отразят върху фиска на Полша. За да получат компенсации, обаче, претендентите трябва да докажат нанесени им материални щети от това, че не са получили лицензия.

 

Шистовият газ е заложен като ключов източник на енергия в страната, според енергийната й стратегия. Желанието на управляващите е по този начин да преодолеят зависимостта на страната от вноса на руски газ. Намерението на Полша контрастира с онова, което е наложено като антитеза в останалите европейски държави по темата за шистовия газ и тепърва Варшава ще трябва да се справя с предизвикателството на хармонизираната законодателна уредба.

 

Природозащитниците, които се противопоставят на проучването и добива на шистов газ на територията на страната посочват, че Полша не може да прави каквото си иска, без да се съобразява с останалата част от Европа. Правителството трябва да уважава международните правила, коментира Антоан Симон от организацията Приятели на земята пред EurActiv.

 

В статията се припомня, че Брюксел има мотив да играе твърдо срещу Варшава по отношение на енергийните въпроси. Причината за това е в твърдата опозиция, която идва от страна на Полша по отношение на политиките, целящи намаляване на емисиите парникови газове в Европейския съюз.