Цената на прехвърлянето на евро в долари за европейските банки поскъпна петкратно от юни насам, информира Financial Times. Това оказва допълнителен натиск върху банковите баланси: тегленето на доларови кредити е от критична важност за някои институции и те имат да връщат големи заеми в щатската валута.

В момента цената на доларовия кредит за европейските банки е на най-високо ниво от декември 2008 г. насам. Това покачва риска от фалити във финансовия сектор на региона, пише FT. Възможно е границата между фалита и оцеляването за редица европейски банки да се определи от размера на евро – долар суапа.

По-рано анализатор на Deutsche Bank написа в писмо за инвеститорите: в следващите пет години европейските банки имат да рефинансират дълг в размер на 2 000 милиарда евро. Не само че достъпът до капиталовите пазари става все по-скъп: самият пазар на банкови облигации започва да се свива. Нетните емисии на банкови облигации намаляха с 41 млрд. евро през последните месеци – а те са основен източник за покриване на текущите финансови нужди на банките.

Според стратезите, европейските банки изпитват недостатък от финансиране в размер на 500 млрд. долара. Това е сумата, нужна за изплащане на кредити и облигации в щатска валута в идните месеци. Така че не е чудно някои институции да фалират само заради допълнителната цена на превръщането на еврото в долар.

Особено френските банки начело със Societe Generale изпитаха трудности заради пресъхването на ликвидността в щатски долари. Паричните пазари обърнаха гръб на банките в еврозоната. Това от своя страна потисна банковите акции, и без друго колебливи заради експозициите в гръцки дълг.

В четвъртък рейтинговата агенция Moody’s може би ще понижи рейтинга на BNP Paribas, Crédit Agricole и SocGen, с което може да се очаква, че дълговата криза в еврозоната допълнително ще се интензифицира.

Основната причина за поскъпването на долара спрямо евро е нарасналото търсене на щатската валута с възвръщането й на статуса на сигурно убежище, предвид страховете от неизбежен гръцки фалит, който от своя страна ще задълбочи суверенната дългова криза в цяла Европа.

Европейските банки, които трябва да теглят кредити в долари, за да плащат дълговете си, сега имат да плащат премия от 103 базисни пункта за прехвърляне на евро в долари по 3 – месечни кредити. Това е драстичен скок, като цената на смяната през юни беше само 20 б.п. 100 базисни пункта се равняват на един процент.

Икономист коментира: все повече банки търсят долари заради страховете от дълговата криза в Европа. Това води до порочен цикъл, в който цената на подмяната на долари в евро нараства и създава допълнително напрежение във финансовия сектор с дълбоки проблеми.

Макар това напрежение да не може да се сравни с онова след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г., когато недостигът на финансиране в долари се оценяваше на 1000 милиарда, стратези предупреждават, че в следващите дни и седмици нещата могат да се влошат.

Според други коментатори, сега рискът е даже по-голям. Европейските правителства през 2008 г. гарантираха банкови ценни книжа за общо 460 млрд. долара, в момент когато никой не искаше да ги купува. Сега тази спасителна мярка не изглежда вероятна, предвид напрежението в суверенната дългова криза.

Доброто в случая е възможността на европейските банки да емитират дълг в щатска валута, тъй като след това ще им е по-евтино да го обръщат в евро.