Няма сериозен криминален бизнес, независимо дали става дума за цигари, петрол или наркотици, който да не е свързан със старите служби и скрития транзит, коментира в интервю за "Сега" един от създателите на Центъра за изследване на демокрацията, Тихомир Безлов.

Според него капиталът на тези хора не е само финансов, а и социален. Т.е. те познават хора, вярват им, имат си репутация. Криминалният бизнес е като другия и репутацията е изключително важна, даже по-важна в много отношения.

В момента мафията инвестира във всякакви инфраструктурни проекти, по които основният паричен поток идва по линия на европейското финансиране. Безлов посочва като друг подобен голям криминален случай газопровода "Южен поток", който приключи по геополитически причини.

Не само в България не е прието да се гледа на европейските пари като финансов стимул за мафията. Италианците и гърците също имат голяма традиция в това отношение. Проблемът на този тип проекти е, че парите се раздават през администрацията.

В България сме свикнали да се примиряваме с логиката: "Нека да крадат, ама важното е да влязат някакви пари". Около тези проекти обаче се сформира организирана група от консултанти и когато по веригата се навържат държавна администрация, банки, подизпълнители и т.н., често възниква корупционен картел.

Друг голям инфраструктурен проект в момента е строежът на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". В случая "Уестингхаус" е класически пример на голяма мултинационална компания, която се опитва да използва слабостта на държавата, смята Безлов.

Първо - това е проект, който не е необходим, защото има излишък от електроенергия. Второ, държавата няма парите да го финансира. Аргументите са на практика същите като при АЕЦ "Белене".

Ако се стигне до договаряне с "Уестингхаус", това, от една страна, ще направи несъстоятелни аргументите за спирането на "Белене", а от друга - рискуваме да загубим арбитража в Женева с руската атомна компания. Но най-вече това е много скъпо начинание, което страната ни не може да си позволи в тази финансова ситуация.

Финансовата схема, която предлага "Уестингхаус" е скъпият ток от VII блок да се смесва с евтината енергия от другите два блока и така да се продава на по-приемлива за населението цена.

Тук възниква още един проблем. Когато има спад на потреблението, примерно през април, ще се наложи спирането на единия от двата реактора в "Козлодуй", защото има свръхпроизводство, тогава ще трябва да се спрат и част от американските "Марици", освен ако не се намери пазар за електроенергията.

А такъв няма вие няма, защото Гърция вече не е толкова голям потребител, какъвто беше преди кризата, а Турция скоро даже ще изнася. На практика се получава така, че една нова американска инвестиция ще навреди на друга американска инвестиция, счита Тихомир Безлов.