Започващият днес Европейски съвет, за който се събират държавните и правителствени ръководители от ЕС, се готви да приеме програма за подобряване на икономическото управление в съюза, предаде БТА. В дневния ред на срещата в Брюксел, в която участва и българският министър-председател Бойко Борисов, има още точки - одобряване на обща европейска позиция за предстоящия форум на Г-20 в Сеул, приемане на подобна позиция за откриващата се в края на ноември конференция на ООН по околната среда в Канкун, както и за предстоящите срещи на високо равнище със стратегически партньори като САЩ и Русия.

На подобряването на икономическото управление обаче ще бъде отделено най-голямо внимание, защото общо е желанието да не се допусне повторение на острата финансова и икономическа криза, която разтърси ЕС през последните две години и от която страните членки бавно излизат.

Европейските лидери трябва да обсъдят и одобрят ред препоръки на специалната работна група, създадена с тяхно решение по-рано тази година. Ръководена от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, тя подготви доклад, в който предлага да се засили финансовата дисциплина в държавите от Европейския съюз, включително чрез наказателни мерки при нарушения, да се наложи строг контрол върху макроикономическо развитие на страните членки, да бъде укрепено сътрудничеството им в разработването икономическите политики, да се създаде специална рамка за управление на при бъдещи кризи, да се укрепят институциите, включително финансовите, за да се постигне по-добро икономическо управление.

Логични с оглед на поставената главна цел на групата, някои от предложенията й далеч не се приемат положително от всички държави в Европейския съюз. Едни отхвърлят идеята за наказателни мерки, особено налагани автоматично, други се питат докъде може да стигне контролът върху икономическото им развитие, трети имат съмнения около предлаганата рамка за действия при възможна криза.

Над всичко това лежи сянката на неясната в момента, но сигурна необходимост, да се промени приетия преди по-малко от година Лисабонски договор, ако бъдат одобрени някои от предложенията на работната група.