17.30 ч. българско време

Еврото все повече се приближава към достигнатото в началото на юни четири годишно дъно срещу долара.

Малко преди приключването на сесията в Европа единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2163 за € 1.

Еврото поевтиня и срещу паунда днес, докосвайки 19-месечно дъно.

Заради опасенията от ликвидна криза в Европа инвеститорите се насочиха към по-сигурните активи. Това доведе канадския долар до триседмична най-ниска стойност срещу зелените пари.

Нефтът също се търкаля по склона, приближавайки границата от $ 75 за барел. На електронната борса в Ню Йорк барел лек американски суров петрол поевтиня до $ 75.69, а в Лондон сортът брент – до $ 75.24.

 

16.45 ч. българско време

Еврото продължава да поевтинява на валутните пазари заради опасенията от нова ликвидна криза в Европа.

Малко след началото на търговията в Ню Йорк единната валута се разменяше срещу зелените пари на $ 1.2168 за € 1.

Срещу йената пък еврото достигна 8-годишно дъно на ниво от 107.82, след като опасенията на инвеститорите за възстановяването на световната икономика ги накара да се обърнат отново към сигурните инестиции.

Силният долар на валутните пазари продължава да натиска надолу цената на нефта. На електронната борса в Ню Йорк лекият американски суров петрол поевтиня до $ 75.83 за барел, а в Лондон сортът брент се котираше на $ 75.42 за барел.

 

12.25 ч. българско време

Еврото се смъкна под нивото от 1.22 срещу долара.

Към 12.25 ч. българско време единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2188 за € 1, въпреки добрите данни за икономическото доверие в Европа.

Като цяло, икономическото доверие отчита ръст, с изключение на доверието в строителството, чийто индекс пада с 2 пункта на месечна база.

Reuters припомня, че в четвъртък банките, които преди година взеха заеми от Европейската централна банка /ЕЦБ/, ще трябва да се издължат. Този факт породи спекулациите, че банковата система на страните от еврозоната може отново да изпита дефицит на ликвидност.

Така, йената достигна 3-седмичен връх срещу еврото, а швейцарският франк – исторически връх спрямо единната валута от 1.3330.

Нефтът продължава да се търгува на ниво под $ 77. Лекият американски суров петрол се котираше на $ 76.90 за барел, а сортът брент – на $ 76.32.

 

10.40 ч. българско време

Еврото продължава да поевтинява на валутните пазари.

Малко след началото на търговията на европейските пазари единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2232 за € 1, като в азиатската сесия търговията се водеше в изключително тесен рейндж - 1.2293/1.2251.

Анализатори обясняват, че заради липсата на категорични решения на лидерите на 20-те топ световни икономики инвеститорите отново се насочват към по-сигурните активи, за да неутрализират рисковете от европейската дългова криза.

Днес ключови за пазарите ще бъдат данните за икономическото доверие и бизнес климата в еврозоната, които ще бъдат оповестени около 12 ч. българско време.

Заради силният долар, както и промяната в движението на тропическата буря Алекс, нефтът продължава да поевтинява на стоковите борси.

На електронната борса в Ню Йорк барел лек американски суров петрол се котираше на ниво от $ 76.80, а в Лондон сортът брент се търгуваше на ниво от $ 76.10.

 

8.50 ч. българско време

Обещанията на лидерите от Г-20, че ще орежат бюджетните дефицити на страните си, дадоха повод на инвеститорите да затвърдят очакванията си за по-слаб икономически растеж в глобален мащаб.

Това намери израз във валутната търговия, където доларът постигна напредък спрямо основните си конкуренти и в американската сесия поскъпна от $ 1.2264 до $ 1.2292 към еврото. В азиатската сесия обаче зелените пари губят подкрепа и поевтиняват до $ 1.2255 за едно евро.

Притесненията около тропическата буря в Мексиканския залив в комбинация с позитивните икономически данни от щатите повлияха върху търговията с петролни фючърси и така сесията отвъд Океана завърши със спад в цената им от 61 цента до $ 78.25 за барел лек американски петрол с доставка през август.

Към този час котировките се движат със спад от 58 цента до $ 77.67 за барел лек американски петрол и $ 76.22 за барел от сорта брент.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!