17.20 ч. българско време

На валутните пазари еврото тръгна бързо да губи позиции към долара тази вечер, като след влизането на американските пазари двойката EUR/USD се понижава до $ 1.3605 за € 1. Единната европейска валута преди това поскъпна над ниво 1.37 до $ 1.3715 за € 1.

Няколко новини имаха отражение върху търговията, като в ущърб на еврото се оказа решението на ЕЦБ да запази лихвите без промяна в еврозоната на действащите рекордно ниски нива. Банк ъф Ингланд също не промени лихвите в Обединеното кралство. Европейската централна банка запази и някои стимули с цел укрепване на икономическото възстановяване.

Преди това Гърция обяви, че ще стартира продажбата на 10-годишни облигации. Не е ясно обаче каква ще бъде обществената реакция на предприетите мерки от страна на гръцкото правителство за затягане на финансовата дисциплина. Затова и анализатори смятат, че Гърция далеч не е вън от опасност и може да има и по-лоши новини.

Пак днес Евростат съобщи, че ръстът на икономиката на Европейския съюз и на еврозоната се е забавил през четвъртото тримесечие на 2009 г.

На стоковите борси петролът остава стабилен над $ 80 за барел, но все пак следобед трендът е низходящ. На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се котира за $ 80.30 за барел, а в Лондон сортът брент се търгува при $ 78.50 за барел.

 

10.20 ч. българско време

Еврото продължава да се понижава спрямо долара, след като се появиха спекулации, че Европейската централна банка ще прекрати краткосрочните кредити за банките, които отпускаше с цел подобряване на ликвидността.

Гръцката криза също продължава да влияе върху единната валута. Въпреки предприетите нови мерки за дисциплиниране на фискалната политика, инвеститорите не са убедени доколко кабинетът ще се справи с рекордния бюджетен дефицит и се отдръпват от европейските активи.

Утре гръцкият премиер Георгиос Папандреу и германският канцлер Ангела Меркел ще се срещнат, но според представители на германската власт евентуална помощ за Гърция няма да бъде обсъждана.

Двойката EUR/USD се котира на ниво от $ 1.3654 за € 1. Очакванията са еврото да продължи да поевтинява.

Петролът също продължава бавно да поевтинява, но засега остава над $ 80 за барел. Вчера стана ясно, че запасите от суров нефт в САЩ са на най-високо ниво от август 2009 г. насам. Прогнозата е доставките също да се увеличат.

На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се котира на $ 80.37 за барел, а в Лондон сортът брент се търгува на $ 78.79 за барел.

 

8.30 ч. българско време

На стоковите пазари нефтът се котира за над $ 80. Лекият американски петрол е на ниво от $ 80.58 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 78.37 за барел. Цената на черното злато се повиши на фона на публикуваните позитивни данни за състоянието на нефтените запаси на САЩ, а инвеститорите се надяват, че глобалното търсене на суровината се възстановява.

На валутните пазари единната европейска валута леко се понижи спрямо долара, след като вчера отчете повишение. Двойката EUR/USD е на ниво $ 1.3670 за € 1.