През последните няколко сесии пазарните участници се отдръпнаха рязко от японската йена заради засилващите се спекулации за нова интервенция на централната банка на Япония. Още от края на миналата седмица натискът върху йената се засили чувствително след поредицата от изявления на членове на банката и служители на финансовото министерство на страната, в които недвусмислено се акцентираше на изключително високата цена на местната валута и готовността за скорошни контролирани действия на форекс пазара.

 

Централната банка на Япония се разграничава за момента от конкретни действия и по-скоро предпочита да води така наречената вербална политика за отслабване на йената. Усилията в тази посока изглежда, че дават резултат. Предпазливостта на инвеститорите понижи вчера японската валута в общо 15 от всичките й 16 водещи кросове. Американският долар също се възползва от тази слабост, като продължи да трупа аванс за четвърти пореден ден по време на днешната азиатска търговска сесия.

 

Японската централна банка се намеси за последно на 31-ви октомври миналата година, когато разпродаде общо 1.02 трилиона японски йени. Намеренията на банката за нови действия в тази посока изглеждат основателни и това кара по-голямата част от пазарните участници да залагат срещу йената и същевременно да купуват американски долари.

 

Междувременно австралийският долар записа изключително силна сесия, след като поскъпна срещу всичките си конкурентни валути. Лихвеният процент в Австралия бе оставен на текущото му ниво от 4.25%, което изненада трейдърите. Предварителните прогнози бяха за намаляване на основната лихва в страната с 25 базисни пункта до 4.00%.

 

Еврото остава под натиск за пореден ден заради страховете, че Гърция няма да успее да постигне споразумение с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд по отношение на следващия спасителен заем. Гърция и частните й кредитори все още не успяват да договорят фискалните мерки на стойност 600 милиона евро за 2012 г. Правителството на Пападимос поднови преговорите с кредиторите за драстични бюджетни съкращения и радикални реформи в страната.

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3130; Връх – 1.3162; Дъно – 1.3026; Затваряне – 1.3128

 

 

 

Ключовата съпротива на 1.3230 при двойката остава валидна. Еврото не успя да преодолее тази граница през цялата изминала седмица. Затова прогнозите ни за потвърждаване на дългосрочния доларов тренд остават валидни и в следващите сесии можем да очакваме засилване на натиска на щатската валута.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5814; Връх – 1.5840; Дъно – 1.5728; Затваряне – 1.5819

 

 

 

Британската лира забави силното възходящо рали, което стартира преди три седмици и остави впечатление, че ще даде възможност на долара за корекция през следващите дни. Пробива на 100-дневната средна в края на януари постави под въпрос валидността на многомесечния доларов тренд. И след вчерашната сесия цената на кабела остана над това ниво и затова имаме основание да търсим приоритетно сигнали за покупки.

 

USD/JPY

Отваряне – 76.51; Връх – 76.79; Дъно – 76.46; Затваряне – 76.53

 

 

 

Изглежда, че за момента пазарът успява да се саморегулира заради вероятността от намеса на централната банка на Япония. Участниците са по-склонни да заложат на щатския долар и това движи цената на двойката нагоре за четвърта поредна сесия. Въпреки слабостта на йената рискът от интервенция е все още валиден.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!