Окончателен пробив на 1.50

В началото на миналата седмица най-накрая станахме свидетели на очаквания пробив на психологическата граница при водещата двойка EUR/USD от $ 1.50 за € 1. По-интересното е, че след като в сряда равнището бе пробито до края седмицата във всеки един от изминалите дни единната валута успяваше да затваря над тази психологическа граница от 1.50, което потвърждава нейното преодоляване.

От тук обаче предстои да видим дали този рейндж в който се установи еврото е по-скоро пауза преди ново възходящо движение или пък е време вече да станем свидетели на някаква корекция за поскъпване на долара.

Аз по-скоро смятам, че еврото ще поскъпне с още 200-250 пипса спрямо щатската валута, като в посока нагоре следващото критично ниво се намира чак при 1.53. И ако и фондовите пазари продължат да се движат във възходяща посока можем да очакваме продължаване на поскъпване на еврото през настоящата седмица до ниво 1.53.

Понеже много се пита за минаването на равнището 1.50, мога да кажа, че за пробивът се счита неофициално за по-сигурен при двудневно затваряне над даденото ключово ниво. Както споменах в сряда, четвъртък и петък станахме свидетели на затваряне над 1.50, което само по себе си показва, че това ниво е било преодоляно, защото самите пробиви не са били просто краткосрочни интрадневни движения, а затварянето над една такава силна психологическа граница показва, че за момента тя е преодоляна. От тази гледна точка смятам, че еврото има потенциал да поскъпне още около 2-3 фигури да края на седмицата, респективно до края на месеца.

Това ще означава и достигане на нов едногодишен връх при EUR/USD, разбира се трябва да оставим вратичка и за негативно движение при търговията, като с оглед на краткосрочния възходящ тренд, едва пробив на 1.4826 би било знак за по-дълбока корекция и знак, и за поскъпване на долара.

Причини за възходящия тренд на еврото

Мога да посоча скока на капиталовите пазари през по-голямата част от периода. Дори в края на предходната седмица еврото се движеше доста близо до 1.50 и с оглед на това, че посоката е възходяща вече 7 месеца, то напълно нормално е, когато трендът се движи в една посока с малки корекции, в крайна сметка на отчитаме по-високи върхове и по-високи дъна.

Може би като катализатор за поскъпването на единната европейска валута бе изказването на един от членовете на ФЕД в средата на седмицата, според когото лихвите в САЩ няма да бъдат увеличавани преждевременно, което подсказва, че поне в рамките на следващите едно или две тримесечия няма да станем свидетели на повишаване на лихвите в Америка. От друга страна това ще остави долара в категорията на нискодоходните валути, като йената примерно, които по традиция поевтиняват, когато риск апетитът на пазарните участници е по-висок.   

ФЕД и ЕЦБ

Не очаквам нито по отношение на Европейската централна банка, нито по отношение на Федералния резерв да има промени в монетарната политика. До края на годината и двете институции имат по две срещи, и най-вероятно ще наблюдаваме изказвания, като тези през последните месеци.

Иначе всякакви коментари насочени към понижаване или увеличаване на лихвите са достатъчни в краткосрочен план да окажат влияние върху съответната валута. От друга страна обаче пазарните участници забелязаха доста ясно противоречие в изказвания от представители на английската централна банка и реалното състояние на икономиката.  След като в продължение на около две седмици се тръбеше, че британската икономика е започнала да се подабрява и, че централната банка не трябва повече да коригира основната лихва, тези „голи” изказвания бяха опровергани с доста голям трясък в петък, когато реално се оказа, че икономиката на Великобритания е останала в рецесия.

За и против поскъпване на еврото

От макроикономическа гледна точка интересните новини са по-скоро от САЩ, където вторичните изчисления за БВП ще окажат особено влияние. В Америка данните се обявяват три пъти, като преди около две седмици станахме свидетели на първоначалните изчисления, сега ще има ревизия на тези данни, която до голяма степен може да даде насоката за това какви ще бъдат окончателните данни на Съединените щати за ръста на икономиката.

От еврозоната фундаменталните новини са по-скоро с второстепенно значение и са свързани основно с двете водещи икономики на Германия и Франция.

И не на последно място, не трябва да се забравя представянето на фондовите пазари, които са доста силен катализатор за движението при двете валути.