ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната европейска валута продължи поскъпването си спрямо щатския долар и по време на отминалата сесия достигна нов едногодишен връх по отношение на „зелените пари” при 1.4875. Досегашната най-висока цена на еврото в рамките на една календарна година датираше от края на септември 2008 година, но силното търсене на валутата през последните дни предизвика пробив на това ниво.

Имайки предвид по-лошите от очакванията макроикономически данни за Еврозоната, основна причина за ралито на еврото беше силният риск апетит на пазарните участници. От значение за представянето на еврото се открояваха единствено новините, свързани с инвеститорското доверие в Германия за октомври. Показателят на института ZEW, отразяващ икономическото доверие, не успя да продължи покачването си през текущия месец и отчете първи спад за последните три месеца. Рано или късно се очакваше оптимизмът сред потребителите и бизнеса да спре възходящия си тренд, след като голяма част от останалите макроикономически показатели не успяват да дадат очакваните сигнали за бързо възстановяване на германската икономика.

Рано тази сутрин Bank of Japan остави основната си лихва на ниво от 0.10%, като същевременно не даде ясни сигнали дали и кога ще прекрати програмите си по изкупуване на корпоративни ценни книжа. Въпреки това представителите на централната банка изказаха оптимизъм, че икономиката ще започне да се възстановява, тъй като местните компании са започнали да получават по-достъпни условия за финансиране.

Вследствие на тези коментари японската йена поскъпна спрямо всички останали основни валути, но ефектът от срещата на Bank of Japan върху представянето на валутата най-вероятно ще бъде краткотраен, тъй като от години насам основната движеща сила в нейните кросове е риск апетитът на пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.4773; High – 1.4875; Low – 1.4762; Close – 1.4853

 

Както споменаваме в анализите си от последните няколко седмици, цел на целия възходящ тренд от началото на март насам са нивата около 1.50-1.51, при което можем да очакваме корекция на това движение. С оглед на приближаването на евро/долар до тези стойности рисковете пред продължаване на ралито се увеличават.

От друга страна горепосоченият възходящ тренд е валиден, докато двойката се намира над 1.4480, а в по-краткосрочен план важна подкрепа е 1.4760.

GBP/USD

Open – 1.5797; High – 1.5927; Low – 1.5705; Close – 1.5923

 

Низходящият тренд след 1.6740 е дефиниран от тренд линията, спусната от този връх, която е текущо проектирана при 1.5993. Дори кабелът да я пробие, движението след 1.6740 ще е валидно, докато двойката се намира под 1.6119.

Цел в посока надолу е вчерашното дъно при 1.5705, а идеалният таргет на тренд-обръщащата фигура „глава и рамене” са нивата около 1.52.

USD/JPY

Open – 89.82; High – 90.17; Low – 89.43; Close – 89.69

Вторият пореден опит за пробив на низходящата тренд линия след 97.78 отново беше неуспешен, което потвърди силната й съпротива. Дори да станем свидетели на преодоляването на тази тренд линия обаче, критично ниво с оглед на средносрочния низходящ тренд е 92.52. В посока надолу е необходим пробив на 88.00, за да бъде валидно движението от 7 август насам.