След като стигна до нов няколкоседмичен връх спрямо щатския долар, еврото не успя да задържи позициите си в края на деня и затвори в близост до най-ниската си интрадневна стойност. От една страна продължаващите все още преговори за преструктуриране на гръцкия дълг между правителството на южната ни съседка и представители на частни финансови институции, а от друга – по-добрите от очакваните данни от САЩ, успяха да спрат няколкодневното покачване на единната валута.

По-големият ръст на поръчките за дълготрайни стоки отвъд Океана към края на миналата година даде още едно доказателство за разликите в темповете на възстановяване на европейската и щатската икономика. Макар че само ден по-рано стана ясно, че Федералният резерв на САЩ ще остави основната си лихва на текущото й рекордно дъно поне до 2014 година, макроикономическите индикатори през последните месеци съвсем ясно показват по-устойчивото представяне на най-голямата световна икономика за сметка на забавянето на европейската вследствие от дълговите проблеми в някои страни-членки.

В тази връзка с особен интерес ще бъдат очаквани днешните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие на 2011 година. Предварителните прогнози сочат ръст с 3 процента на годишна база, но оповестяването на по-високи стойности почти сигурно ще окаже благоприятно влияние върху долара, тъй като ще потуши спекулациите за нова ликвидна програма от страна на Фед и същевременно ще увеличи възможността за по-ранно вдигане на лихвите от очакваното.

Изненадващо на фона на слабите данни за ръста на британската икономика отпреди два дни продължава поскъването на британския паунд спрямо „зелените пари“. Понижението на брутния вътрешен продукт с 0.2 процента беше първото от 2009 година насам и същевременно изправя британската икономика пред риск от техническа рецесия, характеризираща се с две поредни тримесечни понижения на икономическата активност.

Въпреки че като цяло спадът в БВП на Острова беше очакван от пазарните участници, същевременно стана ясно, че ръководителите на Английската централна банка не изключват възможността за увеличаване на програмата по изкупуване на облигации от търговските банки и други частни финансови компании, което при равни други условия ще доведе до ръст на парите в обращение в икономиката, а оттам и до поевтиняване на паунда.

В голяма степен обаче, бъдещите действия на британската монетарна институция ще зависят от данните за инфлацията и други макроикономически показатели през следващите няколко седмици, като влияние се очаква да окажат и събитията от другата страна на Ламашна, свързани с дълговете на някои страни-членки на Еврозоната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3105; High – 1.3183; Low – 1.3089; Close – 1.3108

 

 

Интрадневният импулс при евро/долар е низходящ, като първа негова цел е 1.3077, следвана от 1.2930. Пробив на второто ниво ще доведе до засилване на спада към 1.2625.

Продължаване на покачването минава през тест на 1.3198, при което ще последва ръст към 1.3548.

GBP/USD

Open – 1.5656; High – 1.5733; Low – 1.5634; Close – 1.5688

 

 

Продължаването на възходящото движение минава през пробив на вчерашния връх при 1.5733, след което силна съпротива са нивата около 1.58 и 200-дневната МА при 1.5965.

Близките подкрепи са разположени при 1.5660 и 1.5531.

USD/JPY

Open – 77.77; High – 77.81; Low – 77.28; Close – 77.44

 

 

Първата по-сериозна цел пред долар/йена се намира при 76.54, като неин пробив ще доведе до засилване на низходящото движение към рекордното дъно при 75.30.

Близките съпротиви се намират при 77.28 и 78.27.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!