Доларът отново започна да пада, с което сложи край на двудневното си пребиваване на положителна територия.

Първото кроше дойде от Китай, където централната банка на страната обяви корекция на основния си лихвен процент. Следващото нанесоха новините от Европа, където Германия и Франция са постигнали компромис по отношение на политиката към общата валута, а Великобритания обяви драстични оптимизации на бюджетните си разходи.

Към този час едно евро купува $ 1.3937. Колебанията във валутната тгърговия се пренасят и на стоковите пазари, където петролът пропадна под $ 80 за барел, но към този час отново се върна около това равнище. 

16:35 часа

Петролът поевтиня под за барел по време на европейската сесия и стигна $ 79.92 за барел лек американсик петрол. Сортът брент се котира при $ 80.89 за барел.

11:37 часа

Доларът се върна над $ 1.38 към еврото и към този час обменният курс е $ 1.3816. Тази сутрин валутната търговия стартира от равнище $ 1.37, с което възходящото движение на зелените пари изглежда се е поизчерпило.

На стоковите пазари петролът поскъпва до $ 80.46 за барел лек американсик петрол, а сортът брент се котира при $ 81.13 за барел.

08:20 часа

След тридневния си поход нагоре, доларът се успокои и в момента се търгува при ниво 1.3780 спрямо евро и купува 81.39 йени. Вчера трима регионални президенти на Фед се изказаха в подкрепа на неконвенционалните мерки за монетарно стимулиране на икономиката, което съществено засилва изгледите за количествено охлабване, т.е. увеличаване на парите в икономиката.

Вчера в Ню Йорк доларът поскъпна до 1.3727 за евро. Спирачка му сложиха притесненията за състоянието на американската икономика и перспективите за растежа през следващата година. Днес предстои Федералния резерв на САЩ да обнародва Бежовата си книга, месечно регионално бизнес изследване, което вероятно ще покаже данни за икономическо забавяне в страната.

В тази среда финансовият сектор се освобождава от риск – което от своя страна не дава на долара да пропадне твърде ниско.

На стоковите пазари засилването на долара за последните три дни отне 30 долара от привлекателността на златото и в момента тройунцията се търгува за 1341.30 долара, като златото отново търгва във възходящо движение. Петролът срот WTI струва 80.17 долара за барел, а брентът 81.73 долара за барел.

Коментира се, че търговските стоки и суровините са загубили голяма част от привлекателността си, след като Китай повиши лихвите с надежда да задържи кредитната експанзия и да попречи на прегряването на икономиката.