17.00 ч. българско време

На валутните пазари доларът остава стабилен към еврото, без съществена промяна са и цените на петрола на стоковите борси.

Анализатори отчитат, че еврото все пак губи позиции спрямо щатската валута заради опасенията, че Гърция няма да съумее да си осигури финансова помощ от Европейския съюз. След влизането на американските пазари EUR/USD се котира при $ 1.3660 за 1 €, след като в европейската търговия водещата двойка се търгуваше в рейнджа 1.3645/1.3740.

Петролът остава все така над $ 82 в САЩ, като трендът е леко надолу заради стабилния долар на валутните пазари. Данните от сряда на американското енергийно министерство показаха продължаващ ръст на запасите от суров петрол, които през последната седмица са скочили до общо 344 млн. барела – най-високо ниво от август миналата година. Налице е обаче спад на запасите от бензини и дестилирани горива.

Днес на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 82.20 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 80.70 за барел.

 

8.30 ч. българско време

На валутните пазари единната европейска валута падна спрямо долара, след като Германия официално каза, че Гърция трябва да потърси помощ от Международния валутен фонд, за да се справи с кризата. По рано гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че страната му няма да се откаже от единната европейска валута заради тежкото си финансово положение.

Вероятността за излизане на Гърция на Еврозоната е нулева, категоричен бе Папандреу  след срещата си в Брюксел с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Той заяви, че Гърция не се нуждае от финансовата помощ на Евросъюза, за да се справи с проблемите си. Барозу все пак си остави вратичка с думите, че "в случай на нужда, еврозоната разполага с ресурс за оказване помощ на Гърция.

Тази сутрин двойката EUR/USD се котира на ниво $ 1.3679 за 1 €.

На стоковите пазари цената на петрола отчете понижение, но остава да се търгува над $ 82. Лекият американски петрол се котира за $ 82.31 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 80.46 за барел.