ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото успя да възстанови голяма част от загубите си спрямо щатския долар от последния ден на миналата седмица, като поскъпването на единната валута започна още с отварянето на пазара в неделя вечерта. Наред с ралито на фондовите борси, което предизвика търсенето на по-високодоходни активи, основната движеща сила зад поевтиняването на „зелените пари” бяха появили се спекулации, че водещи централни банки са увеличили резервите си в евро и японски йени за сметка на долари. Според новината 63 процента от новопривлечените резерви за второто тримесечие на годината са били превалутирани  в единната европейска валута и йената, което е най-високото ниво на този показател, откакто е започнало неговото отчитане.

Самата поява на подобни новини е достатъчно показателна, че щатският долар е на път да изгуби статута си на световна резервна валута. През последните месеци неведнъж станахме свидетели на коментари, насочени към замяна на долара с кошница от валути. Въпреки че до момента до конкретни мерки в тази посока не се е стигнало, опасенията, свързани с бъдещето на „зелените пари”, са достатъчна предпоставка пазарните участници да избягват откриването на дълги доларови позиции през последните 7 месеца.

От макроикономическа гледна точка началото на седмицата беше изключително слабо, като в икономическия календар присъстваха единствено новини с второстепенно значение. По отношение кросовете на долара основният фокус на трейдърите ще бъде насочен към сряда, когато предстои обявяването на продажбите на дребно в САЩ за септември и доклада от последната среща на Фед. Предварителните прогнози сочат спад в продажбите за изминалия месец в резултат от затихващия ефект на отпуснатите досега помощи от страна на американското правителство и централната банка.  

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD 

Open – 1.4695; High – 1.4812; Low – 1.4676; Close – 1.4773

Еврото продължи краткосрочния си възходящ тренд след 1.4480, който е дефиниран от по-високи върхове и дъна. За продължаването му е необходимо цената да се задържи над 1.4672, като в този случай цели нагоре са 1.4816 и 1.4843.

Евентуален спад под 1.4672 най-вероятно ще доведе до засилване на низходящия импулс до 1.4480, като развитие на този сценарий ще бъде знак за образуване на „двоен връх”. Тази техническа фигура е тренд-обръщаща, като за нейното пълно формиране е необходим пробив на 1.4480.

GBP/USD

Open – 1.5838; High – 1.5881; Low – 1.5726; Close – 1.5798

Очаквано паунд/долар продължи спада си от края на миналата седмица, с което за кратко проби дъното при 1.5769. Затварянето над него обаче, го оставя като първа краткосрочна цел в посока надолу, следвана от вчерашното дъно при 1.5726.

Идеалният таргет на тренд-обръщащата фигура „глава и рамене” са нивата около 1.52.

USD/JPY

Open – 89.60; High – 90.45; Low – 89.26; Close – 89.82

Въпреки че отвори с гап надолу, долар/йена успя да поскъпне до края на сесията, като дори за кратко проби низходящата тренд линия след 97.78. Затварянето под нея обаче, прави пробивът фалшив на този етап, с което се запазва валидно движението от 7 август насам. Критично ниво с оглед на този средносрочен низходящ тренд е 92.52. В посока надолу подкрепи пред долар/йена представляват 89.63, 89.26 и 88.64.