Час след отварянето на Америка златото загуби част от увереността си и седлике са доста под най-новият рекорд. Към момента тройунция от ценния метал се търгува за едва 1 344.80 долара за тройунция.

Еврото също не се осмели повече да надскача 1.40 долара. След всичко казано за валутните войни с днешна дата основната двойка се търгува при 1.3945 в момента.

Йената също се държи стабилно на 15-годишният си връх към долара и към момента се търгува за 82.30 йени за долар.

16:19 часа

Очаквано преди минути еврото прескочи и границата от 1.40 долара за кратко като сделки се сключиха дори при 1.4031 долара. Към момента двойката се търгува под този праг за около 1.3991 долара. 

Златото днес счупи три последователни рекорда като се задържа над най-новата психологическа граница от 1 361.50 долара за тройунция. 

На този фон и в САЩ, и в ЕК са силно притеснени за разразяващата се валутна война, чието съществуване пръв оповести преди седмица бразилският финансов министър, а колегите му се опитаха да омаловажат.

След заседанието на ЕЦБ управителят Жан-Клод Трише заяви още, че подкрепя силния долар, но се противопоставя на хаотичните
промени в курса на глобалните валути.

Споделям мнението на властите в САЩ, че силният долар е в полза на тяхната икономика. На въпрос дали се тревожи от силния ръст на еврото напоследък, Трише каза: Бих казал само, че повече от всякога обменните курсове трябва да отразяват фундаментите на икономиката.

Икономическото възстановяване в еврозоната се очаква да
остане умерено с трайни неясноти. Скритата динамика на икономиката в евро зоната обаче продължава, коментира още Жан-Клод Трише.

Петролът се задържа на сутрешните си нива от 83.15 долара за барел при лекия американски петрол и 84.36 долара за барел.

11:49 часа

Еврото е на път да достигне границата от 1.40 долара като към момента сделки има при 1.3965 долара за едно евро. Така инвеститори отново напълно се доверяват на общата валута за сметка на щатската, чиито устои бяха подкопани от намерението на ФЕД да купува държавен дълг. 

Златото продължава да е в ролята на убежище въпреки неудобно високата си за целта цена, която към момента е 1363.70 долара за тройунция. 

 

10:35 часа

Доларът продължава да отслабва и след събуждането на Европа за търговия и се движи към затвърждаване на 8-месечното си дъно спрямо еврото. На центове под нивото от 1.40 долара за едно евро търговията върви при 1.3979 към момента. Трейдърите са силно повлияни от ичакванията, че Федералният резерв още следващият месец ще започне да печата пари.

Япония няма да се намесва на пазара, за да отслабва йената и по този начин да  направи по-конкуретна страната по отношение на търговията, обяви заместник-министърът на финансите на Япония Фумихико Игараши след като валутата на страната стигна до нови висоти. Според него Япония ще се намеси, само ако се наблюдава силна волатилност, за да успокои пазара. 

Изказването дойде след като йената подмина и нивото от миналия месец, при което Централната банка на Япония интервенира, за да отслаби валутата. 

Утре във Вашингтон финансисти от Г-7 ще обсъждат обменните курсове на нарочна среща по темата.

7:49 часа

Японската йена се изкачи до 15-годишен връх спрямо щатския долар, който губи и спрямо еврото. Обединената валута отскочи на 8-месечен връх към зелените пари. 

Спрямо йената доларът отслабна до Y82.96 спрямо Y 82.91, а към еврото понижението бе от $ 1.3918 на $ 1.3914.

Сред причините за тези движения във валутната търговия, са обявените от Япония данни за състоянието на валутните резерви, както и за интервенцията на валутните пазари през последния месец, обявеното намерение на Федералния резерв на САЩ да предприеме стъпки за подпомагане на икономиката чрез изкупуване на държавен дълг, а също и данните за безработицата.

Валутните резерви на Япония са нараснали до исторически рекорд от 1.11 трилиона долара през септември стана ясно по-рано тази сутрин след като централната банка на страната направи интервенция на 15 септември на валутните пазари за първи път през последните над шест години, за да натисне местната валута надолу и така да спаси износа.

Предишният рекорд от 1.07 трилиона долара резерви бе отчетен през ноември 2009 година.

Миналата седмица японското финансово министерство информира, че е похарчило 2.12 трилиона при валутната си интервенция миналия месец до 28 септември.

Петролът и златото продължават възходящия си тренд на пазарите, като по време на азиатската сесия фючърсите за лек американски петрол поскъпват до $ 83.54 за барел , което е с 31 цента повече от цената на затваряне в САЩ, а тройунция злато се търгува при $ 1 353.90.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!