На валутните пазари единната европейска валута продължава да е под натиска на долара. С влизането на американската търговия курсът EUR/USD слезе под нивото от 1.37. Към момента котировките се установиха на ниво $ 1.3659 за € 1.

На стоковите пазари цената на петрола е около $ 73 заради съмненията на инвеститорите за глобалното икономическо възстановяване. Лекият американски петрол се понижава до $ 72.91 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент до $ 70.97 за барел.

 

10.30 ч. българско време

Доларът продължава натиска към общата валута и в началото на европейската сесия. Към края на азиатската търговия еврото временно успя да се върне около ниво 1.37, но преди обед курсът EUR/USD отново слезе под нивото, а котировките се установиха около и под $ 1.3650 за € 1, най-високо съотношение за зелените пари от 20 май 2009 г.

На еврото продължават да тежат новините за проблемите на Гърция с бюджетния дефицит, като към това се прибавиха и опасения за дълговете на Португалия и Испания. Същевременно загубите на капиталовите пазари продължават, което при запазващата се обратна връзка с движението на долара предопределя поскъпването на щатската валута и на японската йена. Пазарите днес ще следят данните от Германия за промишленото производство.

Паралелно с поскъпването на долара и загубите на фондовите пазари се задълбочава и спада на петрола на стоковите борси. В началото на европейската сесия в Ню Йорк лекият петрол се понижава до $ 72.84 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент до $ 71.


8.00 ч. българско време

Единната европейска валута продължава да изживява тежки моменти на валутните пазари, като само за три дни изтри близо 4 цента спрямо долара, основно заради опасенията, че дълговите проблеми на някои от страните от еврозоната ще се отразят на икономическото възстановяване.

Междувременно капиталовите пазари вчера в Европа, снощи в САЩ и рано днес в Азия отчитат значителни спадове, а петролът вече се намира на около $ 10 от достигнатите максимуми само преди около месец.

На валутните пазари доларът продължи възходящото движение и скочи на осеммесечен връх към еврото от $ 1.3669 за € 1, най-ниско за единната европейска валута от 20 май, посочва Bloomberg.

Снощи Уолстрийт изтри около 3%, а аналогични са загубите днес и на азиатските капиталови пазари.

Петролът продължава на пада на фона на поскъпващия долар, падащите фондови борси и високите резерви в САЩ. Вчера черното злато поевтиня с близо 5%, най-големия спад от 29 юли миналата година. Тази сутрин на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира при $ 73.35 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент за $ 71.67.