Еврото рязко поскъпна след като гръцкият парламент прие вторият пакет от законодателните реформи, изисквани от кредиторите.

Единната валута скочи с 0.71%, до 1.1007 долара, минавайки над 1.1 EUR/USD за първи път от седмица насам. Единната валута поскъпва и срещу паунда, йената и швейцарския франк.

Гръцкият парламент тази сутрин прие втория пакет с мерки, изпълнявайки последното условие на кредиторите за започване на преговори за трети спасителен пакет за страната. Законопроектът засяга работата на банките, собствеността на длъжниците, правораздаването.

Новият подход към Гърция, страната първо да приема реформи и след това да получава пари, изглежда се радва на одобрението на инвеститорите.

Поскъпването на еврото обаче ще е краткотрайно. Рискът създаван от гръцката криза е по-скоро спекулативен. За валутните пазари ключови за лихвените спредове.

Към момента основните лихви в САЩ и еврозоната са на нулеви нива. Това обаче трябва да се промени през тази година, като има силни индикации, че Фед е готов да започне затягането на паричната си политика още през септември.