През изминалата седмица единната европейска валута успя да напусне рейнджа към щатския долар от последните седмици между нивата 1.38-1.42, като се повиши над 1.44 щатски долара.

След два-три дни затишие последва корекция обратно заради нетолкова лошите данни в Съединените щати. Според мен обаче това е само корекция на покачването на еврото и би трябвало да последва движение към равнище 1.46.

Възловото ниво тук обаче е 1.41-1.4160, което ако общата валута изпусне, то отново ще се върнем в познатия рейндж от края на месец май.

Специално за данните от Америка, трябва да поясня, че става въпрос не за добри новини, а за нетолкова лоши колко ги очакваха. Реално след това дълго затишие пазарът все пак трябва да се движи и от там дойде цялото това движение, на което бяхме свидетели.

Според мен, до края на месеца почти сигурно ще има раздвижване. Въпросът е, че сега се очаква заседание на Федералния резерв. Нека да видим какви ще бъдат резултатите от него. Едва ли ще има промяна на лихвената политика, но ще бъде интересно как банкерите ще оценят състоянието на икономиката. Трейдърите буквално вече търсят за какво да се хванат, както се казва и между редовете, за да предугадят движението.

По-вероятно за мен е да видим тест на 1.46 и след това да говорим за спиране на поевтиняването на долара.