Еврото се срина рекордно. За първи път от 2006 г. единната валута падна под 1.20 долара, предадоха световните агенции. 

Еврото започна да понася ударите от започващата потенциално дестабилизираща предизборна кампания в Гърция и спадна до 1.18605 долара в азиатската търговия. 

В началото на годината еврото все пак се посъвзе и достигна 1.1945 долара, което представлява спад от 0.5 на сто. През последните дни се разбра, че Германия има готовност за това Гърция да напусне еврозоната - ход, който е твърде вероятен, ако крайната левица от СИРИЗА спечели изборите в южната ни съседка в края на месеца.

Още в края на 2014 г. прогнозите на икономистите бяха за сериозно поскъпване на долара. Очакванията са да надмине еврото и да достигне 2 лева. Курсът на еврото ще падне до 0,95 долара за евро до 2017 г., минавайки под чертата на паритета спрямо щатската валута за първи път от над 10 години, прогнозира Deutsche Вank. 

Ако това стане, курсът на лева ще падне до 2,05 лв. за долар. Прогнозата на най-голямата германска банка е най-категоричната, която някога се е публикувала от водеща финансова институция, макар че някои играчи залагат отсега на сценарий, при който обезценяването на еврото продължава.