Международната агенция Standard & Poor’s намали рейтингa на Европейския фонд за финансова стабилност с една степен, до АА + от  ААА.

Това стана късно в понеделник, като от S&P’s заявиха, че решението е неизбежно след пониженията на оценките  на дълга на Франция и Австрия, които са гаранти на EFSF.

На пръв поглед този удар от страна на рейтинговата агенция ще затрудни значително усилията за решаване на кризата на суверенния дълг в Европа, тъй като цената на капитала за фонда ще нарасне.

Така основната цел на EFSF – да финансира изпитващите фискални и дългови проблеми държави, ще бъде по-трудно изпълнима.

Но реално, освен ръководството на фонда, никой друг не вижда причина за притеснение.

EFSF беше създаден през 2010 г. като спасителен механизъм, който да успокои пазарите, че властите в еврозоната правят нещо по отношение на дълговата криза.

В него участват 17 държави. Средства от фонда бяха използвани за финансиране на Ирландия и Португалия. Предвижда се той да участва и във втория спасителен пакет за Гърция, в размер на 130 млрд. евро.

Първоначално фондът разчиташе изцяло на финансиране от европейските страни, но задълбочаването на кризата накара политиците да търсят начини за разширяването му, от сегашния размер от 440 млрд. евро.

Частните инвеститори обаче не изглеждат особено ентусиазирани. Основна причина за това стана кризата в Италия, която очевидно не може да бъде спасена от фонда, дори размерът му да бъде увеличен неколкократно.

Така че понижението на рейтинга реално не променя нищо. Фондът така и не успя да изпълни целите си.

Логично Михаел Майстер, заместник-лидер на консерваторите в Бундестага, заяви пред германската ARD телевизията: "Аз не виждам нужда от повече пари за EFSF."

"EFSF ще работи само до 30 юни тази година. Тогава той ще бъде заменен от постоянен механизъм - Европейския механизъм за финансова стабилност, който е подкрепен от действително внесен капитал. Еврото си е евро, независимо от рейтингите," каза влиятелният германски политик.

Майстер предположи, че сега на държавите, получаващи помощи от фонда може да се наложи да плащат малко повече за заемите си.

Решението на S&P’s е по-скоро удар върху самата рейтионгова агенция. От стожер на стабилността на финансовите пазари, през последните няколко години агенциите оценяващи възможността за просрочване на плащанията по дълга се превърнаха в постоянен източник на несигурност.

Те не успяха да реагират навреме на световната финансова криза и след този си провал реагират пресилено на всеки мним или реален риск на пазара.  

Начин на действие, който срива доверието в тях, и рано или късно ще доведе до създаването на алтернативни механизми за регулиране и прогнозиране на риска.

Пред ARD Майстер препоръча на големите инвеститори да не разчитат на агенциите за кредитен рейтинг.