Днес еврото мина 1.2900 долара, като достигна интрадневен връх от 1.2910 долара, но се задържа за кратко на тези нива. Данните за безработицата в еврозоната отново свалиха единната валута до 1.2885 долара.

 

Според анализаторите на Fxstreet обаче в средносрочен план тенденцията за европейските пари остава позитивна. Кросът EUR/USD може да достигне 1.38/1.44 до края на годината. Основната причина е т. нар „фискална скала“ в САЩ.

 

ЕЦБ вероятно намери решение на кризата в еврозоната. Банката заяви готовност да купува дълга на европейските страни, които помолят за подкрепа. Разбира се това ще става на цената на мерки за съкращаване на бюджетните дефицити, които ще имат негативен икономически ефект.

 

Но готовността на ЕЦБ да интервенира на пазара предотвратява възможността за атаки от страна на инвеститорите. Така залозите срещу облигациите на изпитващите проблеми европейски страни стават по-малко привлекателни, което е силен фактор в полза на еврото.

 

От другата страна на Атлантическия океан, обаче скокът от „фискалната скала“ може да има сумарен ефект чрез орязване на бюджетните разходи и увеличаване на данъците, в размер на близо 5% от БВП на САЩ, от 1 януари догодина. Това ще доведе до спад на заетостта и инвестициите в частния сектор.

 

Несигурността, дали политическата криза във Вашингтон ще бъде преодоляна преди скока от „фискалната скала“ вече има негативен ефект върху икономиката на страната. В края на миналата седмица беше отчетено, че през август поръчките на стоки с дълготрайна употреба са намалели със 17.8%, като това е най-голямото им понижение от 2009 г. насам.

 

В еврозоната също има сериозни икономически проблеми. По последните данни на Евростат, безработицата във валутния съюз е 11.4%, което е рекордно ниво. В Германия показателят също е близо до най-високите си стойности от обединението на страната насам.

 

Според Fxstreet, EUR/USD може да се понижи до 1.2670 в краткосрочен план. Така кросът ще завърши фигурата "глава и рамене", която започна през януари.

Според последния доклад на CFTC обаче, през изминалото тримесечие инвеститорите са намалявали късите позиции срещу единната валута. Низходящият риск все още е висок. Ситуацията е особено предизвикателна в Испания, където министър-председателят Рахой скоро може да поиска финансова помощ. Но готовността на ЕЦБ да интервенира на дълговите пазари ще предотврати по-голямо поевтиняване на еврото. А пробив над 1.3470 долара ще доведе до възходящо движение към 1.38/1.44.