ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През първата половина на вчерашния ден доларът взе нова солидна преднина спрямо еврото и дори успя да пробие за кратко ключовата подкрепа при 1.30. Възходящата инерция, която американската валута успя да набере през последните дни, се оказа обаче недостатъчна, за да му помогне да задържи натрупания аванс. Еврото изненадващо попадна в полезрението на пазарните участници и за броени часове навакса напълно първоначалните загуби. До края на вчерашния ден двойката EUR/USD се върна при нивата около 1.3150, възстановявайки близо 2 фигури от стойността си.

Рязката промяна на посоката идва в момент, в който еврото очаква европейските политически лидери да решат бъдещето на Гърция. В понеделник е насрочена срещата на финансовите министри на еврозоната, на която трябва да бъде гласуван пакет от финансови стимули на стойност 130 милиарда евро и Гърция да бъде спасена от фалит. Атина вече ратифицира предложените от международните кредитори антикризисни мерки. На фона на уверенията на гръцките власти в готовността за реформи и поетата политическа отговорност Европа продължава да бави окончателното си решение. Първата спасителна помощ, която бе гласувана през май 2010 г., не бе използвана ефективно от Гърция и страховете на кредиторите са това да не се повтори пак.

През последните дни еврото изглеждаше напълно безпомощно в основните си кросове, но вчерашната реакция показва, че оптимизмът около готвената втора финансова инжекция за Гърция е сериозен и пазарните участници са по-склонни да заложат, че този път антикризисната мярка ще има положителен ефект и ще стабилизира еврото.

Като цяло обаче доларът се намира в по-изгодна позиция и продължава да е по-атрактивната валута в дългосрочен план. Проблемите за еврозоната няма да свършат с Гърция и тепърва трябва да се търсят адекватни решения за справяне с огромните дългови на Италия, Испания и Португалия. Съществува реален риск от задълбочаване на кризата, а това определено работи в полза на така наречените валути убежища, като японската йена, швейцарският франк и щатския долар.

Инвеститорите са изключително внимателни по отношение на йената и франка заради политиката на централните банки на Швейцария и Япония за отслабване на техните валути. Монетарните институции неведнъж са акцентирали върху това, че валутите им са прекалено скъпи и че пречат на възстановяването на икономиките им заради допълнителното оскъпяване на експорта. Затова доларът остава сред малкото алтернативни инвестиции в момента и изглежда, че няма причина интересът към него да отслабне.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Отваряне – 1.3065; Връх – 1.3158; Дъно – 1.2973; Затваряне – 1.3129



Вчерашното поскъпване на еврото има характер на корекция и вероятно единната валута няма да има достатъчно подкрепа, за да тества скоро последните двумесечни върхове при 1.3320. Гласуване на помощта за Гърция може би ще има краткотраен положителен ефект за еврото, но едва ли ще видим цени над 1.3230. Затова сценарият ни от началото на миналата седмица за дългосрочно поевтиняване на еврото остава валиден.

GBP/USD
Отваряне – 1.5691; Връх – 1.5816; Дъно – 1.5654; Затваряне – 1.5798



Британската лира показа вчера, че трудно ще даде предимството отново на страната на долара. 89-периодната средна успешно регулира опитите на щатската валута за поскъпване и продължава да работи в полза на лирата.

USD/JPY
Отваряне – 78.42; Връх – 78.95; Дъно – 78.35; Затваряне – 78.92



Йената не може да се справи по никакъв начин с агресивното поведение на долара и продължава да регистрира нови и все по-дълбоки дъна. Импулсният индикатор RSI се намира над 70 пункта, сигнализирайки, че вероятността от корекция вече е много голяма. Вероятно всеки опит на йената да възстанови част от загубеното през последните дни, ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.