Финансовите министри на страните от еврозоната предупредиха гръцките власти, че ще трябва да орежат още публичните разходи, както и да предприемат нови мерки за по-добра събираемост на приходите в хазната, ако се окаже, че не е възможно управляващите да свият дефицита с толкова, с колкото обещаха, пише днес „The Financial Times”.

Финансовите министри на другите 15 държави от валутния съюз на Европа дадоха на Гърция 30 дни да подобри плановете си за борба с високата задлъжнялост и дупката в държавните финанси, предаде Reuters.

Според Жан-Клод Юнкер, гръцкото правителство трябва да се фокусира най-вече върху мерките за намаляване на разходите. Той допълни, че не би било мъдро от страна на европейските лидери да повдигнат публична дискусия за помощта, която Европейският съюз обеща на южната ни съседка, пише още Bloomberg.

Гърция ще трябва да свие бюджетния си дефицит с 4% до 8.7% от БВП през тази година, след като Европейската комисия одобри плана на властта за справяне с икономическите проблеми. В него са заложени още повишаване на данъците и орязване на заплатите в публичния сектор.

Премиерът Георгиос Папандреу, обаче, изрази опасенията си, че ако се стигне до допълнителни мерки, в страна с пълна сила ще избухне и политическа криза.

Гърция се изправя и пред друг проблем: на 20 април и 19 май има падеж по облигационни заеми, по които страната трябва да изплати 8 милиарда евро. Освен това, правителството иска да продаде облигации за около 53 милиарда евро, за да си набави финансиране, но заради несигурността това ще бъде изключително трудно, добавят от Bloomberg.

Оптимистичното в случая е, че от BlackRock решиха да увеличат притежаваните от тях гръцки държавни облигации. Според експертите от компанията, ЕС и еврозоната няма да позволят фалит ала Lehman и считат инвестицията си за сигурна.

Икономиката на Гърция представлява 2.7% от икономиката на еврозоната /около 13 трилиона долара в цифрово изражение/. През 2009 г. бюджетният дефицит на страната удари 12.7% от БВП – най-високият регистриран бюджетен дефицит в 11-годишната история на еврото.