Германският финансов министър Волфганг Шойбле иска Европейският съюз да покаже международно лидерство при въвеждането на данъка върху финансовите транзакции, познат още като данък на Тобин – пише Financial Times.

По този начин Шойбле счита, че ще се ограничи спекулативната търговия. Министърът е и за по-строга регулация по отношение на големите банки и за „сенчестия банков сектор“, като хедж фондовете.

В интервю за FT Шойбле е заявил, че ако Великобритания се противопоставя на тези планове, еврозоната от 17 члена може да ги въведе на своя глава.

Министърът в правителството на канцлера Меркел призовава също така към „големи стъпки“ в посока на фискален съюз в еврозоната, за да се стабилизира единната валута.

На срещата на Г20 в Кан, която предстои след дни, биха могли да се намерят привърженици за плановете на континентална Европа, но Шойбле твърди, че дори да остане сама в намеренията си, Европа трябва да приложи финансовия данък и по-строгите банкови регулации.

Шойбле изтъква, че пазарът не прави безплатни подаръци – в смисъл, че помощта на Китай за еврозоната не е нещо повече от „добра инвестиционна възможност“ за Пекин. Европа няма да прави политически отстъпки, за да привлича инвеститори, казал е той.

Италия сама трябва да реши проблемите с дълга си, допълва министърът. „Стабилността на еврото изисква големите страни членки да бъдат отговорни. Италия трябва да реши своите проблеми“.

Според Шойбле, овладяването на бъдещи финансови кризи изисква още работа по финансовите регулации. В този план трябва да се гледа и на данъка на Тобин. Ако Европа първо го въведе, след това шансът за глобално споразумение ще нараснат неимоверно.

Данъкът върху финансовите транзакции е предложен през 1970-те години. Той е много малък по размер и ще се налага при всяка покупка и продажба на ценна книга. Счита се, че дългосрочните големи инвеститори няма да бъдат засегнати с него, но високочестотната търговия ще понесе чувствителни загуби.

Шойбле е признал: бих желал да получим подкрепата на Г20 за това. Но преди да използваме Г20 като извинение защо не сме направили нищо – ако не можем да постигнем споразумение там, предпочитам да напреднем в Европа.

„Уважавам аргументите им“, така Шойбле коментира опозицията на Великобритания. „Ако не можем да постигнем споразумение сред 27-те, тогава ще мислим дали да не го приложим първо сред 17-те членки на еврозоната, с надеждата скоро данъкът да бъде въведен на ниво ЕС“.

Шойбле и Меркел агитират за въвеждането на данъка върху финансовите транзакции от година. Според Германия, този налог ще осуети спекулативната търговия и финансовият сектор ще може да се концентрира върху същинската си цел: да финансира реалната икономика.

Финансовият сектор трябва да осигури интелигентно разпределение на капитала, а не банките да извършват търговия за собствена сметка, категоричен е Шойбле. “Това е в дългосрочния интерес на финансовия сектор“.