България все повече се отдалечава от еврозоната. За това предупреди съпредседателят на Синята коалиция Маритин Димитров. По думите му – предстои трета поредна година на бюджетен дефицит в България.

Заради предстоящите президентски и местни избори има сериозна опасност дупката в хазната отново да бъде повече от 3 % от брутния вътрешен продукт, както в последните две години. Според Димитров българската държава е харчила преди кризата 6 млрд. лв. по-малко, сега харчи с толкова повече.

Ето защо от Синята коалиция искат увеличение на приходната част от бюджета с 900 млн. лв. и подобряване на събираемостта от ДДС и акцизи.

Чуйте част от дебата между Мартин Димитров от Синята коалиция и Павел Шопов от Атака.

Мартин Димитров се опасява от нарушаване на фискалната рамка и стабилността на бюджет 2011 г. с предизборни харчове от страна на ГЕРБ. От Атака обаче смятат, че бюджетната стабилност не е толкова важна.

Според критериите от споразумението от Маастрихт, които трябва да бъдат изпълнени, за да може една страна да се присъедини към еврозоната, максималният  бюджетен дефицит трябва да е под 3% от БВП. Максималното ниво на държавния дълг да е под 60% от БВП. Дългосрочният лихвен процент по държавния дълг да е не повече от 2 процентни пункта по-висок от този на трите страни с най-ниска инфлация във валутния съюз.