Социална тарифа на тока ще бъде въведена за енергийно бедните българи. Тя обаче ще важи само до определено потребление. Това е една от мерките за защита на уязвимите потребители у нас, която се обсъжда в работната група по либерализацията. 

Освен това специална защита ще получат и болните, които са приковани на легло у дома и са включени на апарат. За тях ще има гаранции, че няма да им бъде спирано електричеството заради неплатени сметки, или поне, че ще имат отсрочка за плащането. 

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след участието си в конференция по либерализацията на енергийния пазар.

Петкова уточни, че достъпът до социалната тарифа ще се определя според различни критерии - доход, възраст, социално положение.

Социалната тарифа ще действа временно каза министърът, без да уточни продължителността. Петкова не пожела да коментира и до какви киловатчаси ще важи евтиният ток. Като дългосрочна мярка за справяне с енергийната бедност се разглеждат мерките за енергийна ефективност, посочи още тя. И припомни данни на Евростат, според които 30% от българските домакинства са енергийно бедни.

Междувременно шефът на КЕВР Иван Иванов коментира, че от 1 юли ще бъде намалена цената „задължение към обществото“. Това означава, че при равни други условия трябва да падне и крайната цена на еленергията за бита. Спадът на добавката ще е благодарение на сериозното поевтиняване на природния газ.

От 1 април той ще поевтинее с 23,02%. В резултат на това КЕВР ще намали от същата дата цената на тока, произвеждан от топлофикациите с между 14 и 17 на сто. Той формира една от трите компоненти в цената „задължение към обществото“.

Цената на парното пък ще падне с до 10%, като за големите топлофикации в София и Пловдив процентите са доста по-ниски – съответно с 0,7% и с 3%.

Шефът на КЕВР обясни малкото намаление с това, че в продължение на повече от пет години, когато цената на природния газ е растяла, регулаторът е увеличавал добавката към цената на високоефективната електроенергия, за да задържа парно тарифата. 

Тази преференциална цена на тока се плаща от всички български потребители на ток, каза Иванов. Сега, когато цената на природния газ върви надолу, е моментът, когато това изкривяване на цените трябва да бъде преодоляно, смята той.