Американското правителство блокира корпоративна сделка за $ 20.1 млрд. заради опасения, че след сключването й на американците ще им се наложи да пият по-скъпа бира.

Завеждайки дело пред регулаторните власти, които следят пазара на пиво в САЩ да не се монополизира, американското правителство стопира предварително договорената сделка между гиганта InBev и мексиканския му конкурент Grupo Modelо. Имайки предвид размера й, тя е една от най-големите за 2012 година.

В момента биреният пазар в САЩ е доминиран от две големи компании. Лидер е InBev, който държи 200 марки бира. Вторият по големина играч на пазара е MillerCoors, а мексиканската Modello държи една от най-популярните бири Corona.

Новината се отрази върху акциите на двете компании, като InBev е решена да отстоява правата си в съда, макар че блокирането на сделката се вписва напълно във философията на правителството да пресече опитите за монополизиране на пазарите. така например през миналата година бяха стопирани сделките между телекомуникационните гиганти AT&T и T-Mobile и желанието на Nasdaq OMX Group да придобие борсата NYSE Euronext.