Намерението на еврокомисаря по комуникациите Вивиан Рединг за евтин GSM няма да се осъществи. Експертната група към Съвета на министрите на ЕС е отхвърлила предложението от 2011 г. цената на минута на едро за целия Европейски съюз да е 3 евроцента. Сега средната цена за ЕС е около 15 стотинки /7.5 евроцента/.

Ден по-рано Томас Филипс, отговарящ за регулаторната политика на Световната GSM Асоциация заяви в Барселона, че идеята на комисар Рединг е нереалистична, защото всеки оператор от отделните държави е започнал да работи в различно време и при различни условия на пазара. Не може да сравнявате първи с трети мобилен оператор на даден пазар, както и покупателната способност на хората от Люксембург, родината на г-жа Рединг, и Беларус например, обясни той на среща на Мобилком аустрия груп.

Главният изпълнителен директор на “Телеком Аустрия груп” Борис Немшич заяви, че се надява само след 7 месеца недоразуменията в Еврокомисията да бъдат отстранени с ясния намек, че мандатът на комисарите изтича и Вивиан Рединг няма да е повече на този пост.

Абсурдно е да се регулират цени на толкова кокурентен пазар като този на мобилните комуникации, а да няма никаква регулация на пазара на газови доставки например, където цари монопол, коментира Томас Филипс.

 

У нас малко в края на миналата година Комисията за регулиране на съобщенията/КРС/ прие график за рязко намаление на цените между телекомуникационните оператори. Според плана, до средата на 2010 г. цените трябва да паднат с близо 50 процента - до 15 ст. на минута. Администрацията на Вивиан Рединг обаче скоростно изпрати възражение до КРС, че намалението на тарифите трябва да е с по-бързи темпове.

Препоръките от Брюксел не са задължителни и в момента ведомството на Веселин Божков обмисля как да реагира. Най-вероятно свалянето на цените на едро на мобилните услуги ще бъде обвързано със сваляне на тарифите на дребно за фиксираните телефони, коментират експерти.

Мобилните оператори искат честотите, ползвани сега от аналогова телевизия, стана ясно на GSM конгреса в Браселона. До 2012 г. излъчването на телевизия трябва да бъде изцяло дигитализирано и когато аналоговият ефир се освободи, може да се използва за осигуряване на покритие за широколентови интернет услуги от мобилните оператори, обяви Томас Филипс, отговарящ за държавната и регулаторна политика в GSM Aсоциацията.

Бъдещето на мобилните комуникации е развитието на бърз интернет през GSM мрежата, категоричен е Филипс. Бум на високоскоростните услуги ще доведе до растеж на икономиките, смята шефът на регулациите в GSM Асоциацията. Той посочи за пример спасителния план на президента на САЩ Барак Обама, в който за широколентов интернет са предвидени 7 млрд. долара. Според изчисленията на експертите, за всеки един вложен долар се очаква възвръщаемост от 10 долара.