Дори левият кабинет на Виденов през 1996 - 97 година реализира повече приватизационни сделки от сегашния. Коментарът е от августовския брой на икономическата периодика Expat Compass, изготвяна от Експат Капитал АД на бившия министър от кабинета Сакскобургготски Николай Василев.

Във всеки брой изданието публикува перспективата пред българската икономика на база последните макроикономически данни. От месец юни 2010 година стрелката на компаса започна да се върти в положителна посока, като последно тя индикира стабилна (позитивна) прогноза за България.

Въпреки това Expat Compass-ът не спестява някои критични коментари. Преките чуждестранни инвестиции са отрицателна величина от началото на годината до сега. Това е много разочароващо.

Макар нивото на безработица в България да не е толкова опасно като в Испания или Гърция, то се повиши през зимата. Въпреки, че абсолютните стойности в момента падат заради сезонната заетост, преброяването през 2011 година промени базата за изчислямване. Поради намаляване броя на населението, юнските стойности са 9.56% или 375 хил. души.

Тенденциите в икономиката не са се променили от месец май насам. Ръстът на Брутния вътрешен продукт и бизнес сантиментът са слаби.

Бюджетът е в по-добра форма от миналата година с дефицит от 650 млн. лв. за първата половина на 2011 година или 0.9% от БВП. Анализът обръща внимание на риска, който стои пред бюджета през втората половина на годината имайки предвид разходната част, свързана с изборите през октомври и ноември.

Компасът посочва още, че нетният отлив на капитали поради погасяването на чуждестранни задължения от страна на частния сектор е логична и добра тенденция сама по себе си, но тя няма как да е положителна за валутните ни резерви.