Американската компания Facebook (FB) не е доволна от това да е само социална мрежа, в която потребителите обновяват статусите си и пускат снимките на котенца. Компанията иска да предлага и платежни услуги, пише The Financial Times (FT).

Според британския всекидневник фирмата на Марк Зукърбърг се готви да предлага услуги за превод на пари и за електронни платежи. За целта компанията трябва до няколко седмици да получи разрешение от Централната банка на Ирландия – това ще позволи на потребителите да пазят пари в акаунтите си, да плащат с тях и да ги разменят с други „юзъри”.

„Разрешението на Ирландия де факто ще позволи на FB да стане електронна платежна система”, констатира FT.

Ако бъде одобрена, услугата ще е достъпна на европейските потребители на най-голямата в света социална мрежа. 

„FB иска да засили позициите си в развиващите се страни и в това ще му помогнат толкова популярните тук парични преводи”, коментира пред FT неназован източник.

В тази връзка се припомня, че наскоро FB се похвали с над 100 млн. потребители в Индия, която стана първа в света след САЩ по брой юзъри на социалната мрежа. 

„Истината е, че засега не е ясно, дали хората ще доверят спестяванията си на FB – мнозина се опасяват, че компанията ще използва данните за по-добро излъчване на рекламите в лентите”, коментира FT.

Проектът по „паричните” услуги на FB се ръководи от вицепрезидента по взаимодействие с партньорите Шон Райън – така това може да е стратегически ход за компанията, която досега печелеше основно от реклами.