На 8 май ще бъдат готови докладите на комисиите, които проверяват инвестиционната дейност на ЕРП-тата и на база данните от тези проверки ДКЕВР ще направи преценка доколко основателни са исканията на тези дружества за повишаване на цените на електроенергията. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на комисията Евгения Харитонова. След това енергийният регулатор ще направи проверки в НЕК и ЕСО, както и на останалите енергийни предприятия.

По повод очакванията за скок в цената на тока от 1 юли Харитонова коментира: „Искам да бъда реалист, в никакъв случай да няма увеличение или ако има, увеличението да бъде незначително. Искам това да се провери - дали тези инвестиции, които са им били признати, са усвоени и дали са усвоени както трябва. Защото когато са дошли в България, тези компании са дошли с някакъв опит, добри европейски практики. По същия начин тези компании трябва да работят и в България". Харитонова е направила приблизителни изчисления, според които 5 на сто увеличение на цената на въглищата в Мини „Марица Изток" ще се отрази като средно 0,7% ръст в цената на тока.

„Целта на комисията е балансиране на интересите на дружествата и потребителите, като в общ интерес и ние не можем да позволим да фалират енергийните дружества. В същото време не можем да позволим да има кроссубсидиране, за да има по-ниска цена на парното, да хвърчи цената на електроенергията. Наистина решението е много тежко и заради това се проверяват всички разходи на енергийните дружества, за да видим какво искат и какво може да им се даде", коментира председателят на ДКЕВР.

Запитана доколко финансовото състояние на НЕК ще бъде сред аргументите на ДКЕВР при решението за цената на тока, Евгения Харитонова каза, че не иска да се говори за фалит на компанията и поясни, че в Закона за енергетиката изрично е казано, че за да фалира дружество, което е свързано с пренос и разпределение на електрическата енергия и газ, трябва специален закон, а такова нещо в България няма. „Следващото е какво става, ако НЕК фалира. НЕК изкупува от централите и доставя електрическата енергия на всички крайни снабдители. Тоест тя е едно междинно звено. Това означава банкрут на държавата. Ако НЕК фалира, това означава такава структурна промяна в енергетиката, която не можем да си представим. Това няма да бъде допуснато", категорична бе шефката на енергийния регулатор.

Тя отхвърли убедително и твърдението, че за да се стабилизира НЕК, цените трябва „да хвръкнат". НЕК е в недобро състояние заради други проекти, които не са свързани с регулираната му цена, обясни Харитонова.