Столична община (СО) се яви като най-големия инвеститор на територията на нашия град и община за много, особено от строителните компании. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете, ОП Региони в растеж" (ОПРР), предаде БГНЕС.

"СО работи здраво през отминалия програмен период. Общо проектите, които реализирахме, заедно със собствено съфинансиране са на стойност около 3 млрд. лв. Това са реални средства, които влязоха в града, подобриха в голяма степен условията за живеене на гражданите. Това са и средства, които влязоха и подпомогнаха бизнеса в най-тежката финансова и икономическа криза", каза Фандъкова.

Тя отбеляза, че проектите по ОП "Регионално развитие" за периода до 2014 г. и проекти, които продължават и в момента са на обща стойност от около 148 млн. лв. "Изградихме иновативен модел с общинските търговски дружества, които подобриха дейността си и постигнаха финансови показатели, които им позволиха да кандидатстват и инвестират в града. Мога да дам пример с изграждането на новия парк "Възраждане", което започна преди дни. Това е проект, който е спечелен и инвестиран от търговското дружество "Софийски имоти". Всеки, който чуе това название има съвсем други асоциации, но това дружество инвестира в момента в строителството на нов парк", коментира кметът на най-голямата община у нас.

Тя спомена, че се извършва и активна строителна дейност при парка при НДК и прилежащите улици по проект, финансиран по ОПРР. До няколко дни предстояло да се открие и Музеят за история на София в сградата на Софийска баня, реализиран също по ОПРР. "Реализират се и пътни проекти, като Северна скоростна тангента, Софийски околовръстен път, Западна дъга. Разчитаме трафикът в София да се облекчи като изведем транзитния трафик извън центъра на града. Министерството на културата предстои да завърши проекта за Ларгото", заяви Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че за следващия програмен период общината е подготвила домашното си добре и предстои до дни да предаде инвестиционна програма с готови и работни проекти за средствата, определени по новата ОПРР, които за СО са в размер на 240 млн. лв.

"Трябва да мислим по-мащабно, а не, че няма пари, но все пак парите винаги са ограничени. Затова много внимателно подбирахме проектите и сме изготвили и много дълъг резервен списък с готови идейни проекти. Разработили сме проектите за внедряване на енергийната ефективност в 24 училища и детски градини, обновяване на 2 общински театъра, 4 културни института и 3 социални заведения в различни райони на града. Включили сме обновяване на трамвайни линии, довършване на информационни табла, интелигентната система за управление на трафика, нови трамвайни мотриси.

Предвижда се през 2016 г. да започне цялостно реновиране на ул. "Граф Игнатиев", ще се запази трамвайното движение, но ще се развият и обособят пешеходни зони. Целта на всички проекти е да защитим виждането си за развитието на София като зелен град, подобряване на въздуха и начина на живот. Продължаваме заедно напред", допълни кметът на Столична община.

От своя страна кметът на Община Пловдив Иван Тотев заяви, че около 80 млн. лв. са предназначени за неговата община по новата ОПРР. "Общината планира да направи промяна в конкретни градски части. Това, което видяхме в София със софийското метро, в Пловдив се предвиждат подобни съоръжения с около 900-1000 метра подземно преминаване на булеварди по ОП "Транспорт", добави Тотев.