Щом сметките за парно вече влияят при решенията за покупка на жилище, значи проблемът наистина е сериозен.

 

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че докато се правят прогнозни сметки, винаги ще има изненади за хората. За това предлага да се проучат възможностите за ежемесечно отчитане на сметките, с което да не се натоварват толкова гражданите.

 

По думите на Фандъкова - утре се очакват предложения на експерти и специалисти за отношенията между „Топлофикация” и топлинните счетоводители, след изтичането на срока за проверките в дружеството, съобщава Фокус.

 

„След това предложенията ще се обсъдят с общинските съветници и те ще вземат конкретни решения. Но аз настоявам, след като видя предложенията, всичко, което е насочено към създаване на яснота за клиентите, да бъде подкрепено”, посочи столичният кмет.


На въпрос, че с така сключените договори между „Топлофикация” и топлинните счетоводители няма достатъчна ангажираност и отговорност от страна на счетоводителите, кметът Фандъкова отговори, че на практика липсва такава ангажираност.


“Всички сме абонати на “Топлофикация” и имаме топлинни счетоводители. Много често хора ми се оплакват от лоши отношения от страна на топлинните счетоводители, когато става въпрос за изясняване на сметки. Хората са тези, които плащат. Топлинните счетоводители нямат никаква отговорност за събирането на сметките и за взаимоотношенията с клиентите. Те проверяват, дават си данните и “Топлофикация” им плаща. За мен те трябва да отговорят какви са тези данни”, подчерта Фандъкова.

 

По думите й, ако има нужда от промени в дружеството, тя ще ги предложи или подкрепи, след като се запознае с анализите и всичко необходимо, за да се подобри обслужването на гражданите.