Голям процент от фармацевтичните компании инвестират в здравеопазването у нас сочи проучване на Colliers International сред 80 фармацевтични компании, развиващи бизнес у нас. От тях 42% заявяват, че са вложили средства в развитие на здравеопазването, като най-голям процент от средствата са насочени към логистика, следвана от производството и развойната дейност.

Половината от анкетираните фармацевтични компании намират, че условията за бизнес и инвестиции в страната са добри. Останалите 50% определят инвестиционния климат като неблагоприятен и посочват сред причините за това икономическата криза, липсата на традиции и ясни правила, недостатъчно подготвени специалисти, честата промяна на обкръжаващата среда, тромавата администрация, високото ДДС на лекарствата.

 

 

Сравнение с миналогодишното проучване на Colliers показва, че компаниите във фармацевтичния бранш са по-резервирани в очакванията си за цялостното развитие на икономиката в България през 2013 година. От анкетираните 33% предвиждат негативна тенденция, в сравнение с 19% през 2012 година.

 

Фармацевтичните компании са по-скоро позитивно настроение за развитието на техния сектор в по-дългосрочен план от 2- 3 години, като 58% от запитаните компании заявяват намерение да се разраснат откъм брой служители.

 

 

За разрешаване на проблемите в здравеопазването у нас фармацевтичните компании предлагат цялостна реформа, стимулирането на българските предприятия, промяната в системата за контрол, определяне на средства за болниците по модел на Европейския съюз, погасяване на просрочените задължения към фирмите от страна на държавата, като мажоритарен собственик в лечебните заведения, създаване на ясни правила и ясно формулирани стратегически приоритети.