Федералното бюро за разследване на САЩ разреши на руския бизнесмен Олег Дерипаска да посети без виза страната в замяна на "интересна" информация по наказателно дело, съобщава Уолстрийт джърнъл.

Според данни на изданието, цитирани от К2Капитал, през тази година бизнесменът е посетил два пъти САЩ /през август и октомври/, когато е обсъждал с банкери от Morgan Stanley и Goldman Sachs Group предстоящото първично публично предлагане /ППП/ на акции на неговата алуминиевата компания Русал, което е жизнено необходимо за преструктурирането на дълговете на бизнес империята му.

Дерипаска се е срещнал и с членове на ръководството на автомобилния гигант General Motors във връзка със сделката за продажба на германската автомобилна група Opel на консорцуима на канадско-австрийската компания за производство на автомобилни части Magna и руската банка Сбербанк, които са промишлени партньори на контролираната от нега автомобилна компания ГАЗ.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че посещението на бизнесмена в САЩ е станало възможно благодарение на протекции на ФБР, което е успяло да издейства разрешение от министерството на вътрешната
сигурност за ограничен брой посещения, заобикаляйки стандартни процедури на Държавния департамент. "Представители на ФБР заявиха, че са успели да получат от него (Дерипаска) интересна информация", пише вестникът, позовавайки се на осведомени източници. Става дума за информация за "наказателно дело", чиито подробности не са известни на изданието.

Самият Дерипаска отрича да е предал на ФБР поверителна информация. "Има руски интереси, които аз никога няма да предам", заявява бизнесменът, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Правоохранителните органи на САЩ, Великобритания и Испания разследват възможното участие на Дерипаска в пране на пари, въпреки че срещу него не са повдигнати никакви официални обвинения. Самият бизнесмен напълно опровергава всички обвинения по свой адрес, отбелязва американският вестник.