Мрежа от ботове във Facebook е успяла да източи повече от 850 млн. долара от банкови сметки и карти. Това обяви снощи Федералното бюро за разследване.

 

В мащабното престъпление са били замесени хора от различни страни. Вчера ФБР и полицейските служби на няколко държави арестуваха членове на престъпната организация. Сред тях има граждани на Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Нова Зеландия, Перу, Великобритания и САЩ.

 

Мрежата се е казвала „Пеперуда“. Задържаните са използвали близо 11 млн. компютъра, до които са получили достъп чрез Facebook, за кражба на лични данни, номера на кредитни карти, банкови сметки и друга информация. Това е ставало чрез компютърен вирус, тип червей, наречен Yahos.

 

Кибер престъпниците са действали необезпокоявано близо 2 години в социалната мрежа – от 2010 г, до октомври 2012 г. Често заразените компютри са били ползвани като точки за достъп до други машини с по-ценна информация.

 

ФБР посочва, че от Facebook са оказали съдействие на разследването и за идентифицирането на лицата, създали мрежата от ботове /контролирани компютри/.

 

Разплитането на случая започва през април 2011 г, когато компанията за интернет сигурност FireEye публикува детайли за вирус разпространяван сред потребители в социалните мрежи Facebook и MySpace.

 

От FireEye посочват, че става въпрос за модифицирана версия на по-стар вирус, наречен SdBot.

 

Yаhos е бил разпространяван основно чрез услугата за мигновени съобщения на Facebook. Потребителите са били атакувани чрез фалшиви съобщения, изпращани от името на техни приятели в мрежата. В тях се е препоръчвал или е даван линк към сайт, отварянето на който е водело до заразяване на компютъра на потребителя.