На приключилото двудневно заседание Федералният резерв на САЩ остави непроменен основния ливен процент на ниво от 2%, но алармира за нарастващ риск от инфлация.

В изявлението на ФЕД се казва, че потребителските разходи са стабилни, но се признава факта, че увеличаващите се енергийни цени ще ограничат растежа през 2009 г.

Анализатори твърдят, че ФЕД се опитва да покаже на инвеститорите и на потребителите, че банката ще предотврати повишаването на инфлацията, докато в същото време банката си запазва възможностите за действие с лихвените нива в случай, че кризата около кредитните пазари се задълбочи.

Bloomberg цитира мнения, според които решението все пак е малка стъпка в посока на повишаване на лихвите, но в близко бъдеще това не се очаква да стане.

Действието на Федералния резерв / самото решение е на Федералния комитет за операции на открития пазар (FOMC) към ФЕД/ не е изненада за наблюдаващите пазарите, както вече писа и DarikFinance.bg. Все пак с него се поставя краят на цикъла от намеления на лихвените нива, започнал още през септември 2007 г., след незапомнената криза около ипотечното кредитиране в Съединените щати. След седем поредни намаления основната лихва достигна тригодишно дъно от 2%.

След решението в САЩ на валутните пазари доларът се понижи към единната европейска валута, като след азиатската сесия „зелените пари” се търгуват към еврото при ниво $ 1.5667 за 1 ?. Спрямо японската йена щатската валута остава стабилна около 107.90 ¥ за $ 1.