Федералният резевр на САЩ обяви начало на третата поредна програма със стимули за икономиката. След като първите две не проработиха, централната банка интервенира отново, за трети път, този път със скорост 40 млрд. долара на месец. Така очакваната от месеци операция QE3 ще увеличи вложените до тук повече от 13 трлн. долара за борба с кризата в Щатите.

Неминуемо това радва инвеститорите, тъй като те вече видяха как парите от предишните две помощни програми директно се изляха на Wall Street, вдигнаха индексите и възнаградиха играчите, които заложиха на стратегията, че централната банка няма да остане безучастна.

Въвличането на ФЕД в трета операция по печатане на пари обаче е ключов момент от битката между опонентите в битката за президентския пост в САЩ. Мит Ромни, който яростно се противопоставя на подобни инициативи, тъй като те доказаха, че не водят до резултат и създават опасност от изпускане на инфлацията от контрол, получи коз срещу Барак Обама, който тепърва ще видим как ще бъде използван в предизборната надпревара.

Решението за стартиране на третия серия количествени улеснения за икономиката бе взета в първия ден от двудневното заседание на ръководството на Федералния резерв. Обявените параметри на операцията са следните: централната банка ще изкупува облигации от пазарите, като на месец ще се изсипват по 40 млрд. долара. до постигането на желания ефект. Сред изкупуваните активи от пазарите ще бъдат ипотечните ценни книжа, които бяха в основата на глобалния финансов срив от 2007 - 2008-ма година.

Мотивите, с които ФЕД пристъпва към тази операция са, че икономическите показатели не отразяват устойчиво стабилизиране. Данните за разкритите нови работни места в САЩ през миналата седмица бяха крайно незадоволителни. Растежът на Брутния вътрешен продукт също е недостатъчен.

Това, което чрез монетарна политика може да се направи, е да се предприемат действия, които да понижат лихвите по дългосрочните заеми, с което да зададат някаква сигурност за инвеститорите и да насърчат предприемаческата активност.

Освен чрез изкупуване на облигации, което директно влива ликвидност във финансовата система, ФЕД ще помогне на икономиката на САЩ и като задържи основната си лихва близо до практическата нула. Тя ще остане такава до средата на 2015 година. До преди няколко месеца председателят на Федералния резерв Бен Бернанке твърдеше, че лихвата ще се запази до 2014 година. Това показва, че ситуацията изисква по-продължителна намеса на централната банка, за която ситуацията е по-критична от преди и изисква по-решителна намеса.

При обявяването на тази новина най-бурно реагираха индексите на Уолстрийт. Те скачат с близо процент от изходните си за деня равнища.

Доларът остава слаб към еврото, което отхвърча над 1.30 до 1.3002 долара за единица от обединената валута веднага след новината.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!