Федералният резерв в плана си да изсипе още повече пари в икономиката на практика прилага „схема на Понци“. Това са думи на Бил Грос, известният инвеститор на най-големия в света фонд за облигации Pimco, цитира го MarketWatch. Коментарите на Грос са публикувани на официалния уеб сайт на Pimco.

Този, който подписва чекове за трилиони долари, не е приятел на притежателя на облигации – това е нещо инфлационно и да го кажем честно, прилича на схема на Понци“, пише Грос. Спорeд него, понякога САЩ действително е изплащал дълговете си, но докато могат да се намерят кредитори, във Вашингтон винаги съществува нагласата дългът да се рефинансира, тоест да се изплащат стари кредити с теглене на нови. Нагласата е, че „тази игра може да трае вечно“ - горчиво иронизира Грос.

В навечерието на изборите за конгреса, Бил Грос се обръща към гласоподавателите, призовавайки ги да разберат, че тази схема на Понци е много безочлива и за нея носи вина не Бен Бернанке, а досегашните правителства и от двете политически партии, както и гражданите на Америка. Бернанке няма отговорност за появата на тази пирамида на Фед, а тя в момента е единствената му алтернатива.

И все пак именно действията на Бен Бернанке най-вероятно ще прекратят 30 годишния силен пазар на облигации, твърди Грос. Мениджърите на фондове за дялови участия ще трябва в движение да се настройват към новите условия. С количествените улеснения за икономиката се създава илюзията на висока годишна възвращаемост по облигациите, но когато цените вече не могат да вървят нагоре още повече, този метод се оказва задънена улица. Стигайки до края й, пазарът започва да предлага 0% възвращаемост и бърка в джоба на инвеститора с инфлация и негативни лихви, коментира Бил Грос.

Схемата на Понци е форма на финансова измама, която в България е известна като „пирамида“. Чарлз Понци е италианец, емигрирал в САЩ в началото на XX век. Моделът, който Понци е прилагал с голям успех, се базира на привличане на колкото се може повече инвеститори с обещания за висока доходност. С парите, събирани от новите излъгани, до един момент се плащат измамно високи лихви на първите. За да се осъществи схемата, паричният поток от нови въвлечени в играта трябва постоянно да нараства.