Трима високопоставени представители на Фед независимо един от друг изказаха съмнения относно програмата за подпомагане на икономиката, обявена от шефа на Фед Бен Бернанке миналата седмица.

Според члена на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Кевин Уорш, програмата по изкупуване на облигации крие значителни рискове и може да надуе опасно инфлацията. Той изказа мнението си на годишна среща на лобисти от Wall Street в Ню Йорк.

Уорш изрази сериозно съмнение, че програмата ще има "значителни" и "трайно благоприятни ефекти" за икономиката и дори предположи, че на определен етап Фед може да спре прилагането й или поне да намали обема. „Политиката може да бъде променена, ако определени цели не бъдат постигнати или се създадат потенциални рискове“, каза Уорш. „Не сме си купили 8 месеца почивка, а 8 месеца тежка работа“, допълни той.

Уорш обаче беше сред десетимата ръководители на УФР, които гласуваха в подкрепа на плана за 600 милиарда долара, отбелязва АП. Единственият, който се възпротиви, беше Томас Хоуниг, президент на Банката за федерален резерв в Канзас Сити.

Хоуниг и вчера повтори резервите си, а към него се присъедини и президентът на Фед за Далас Ричард Фишър. По думите му за да проработи програмата конгресмените трябва да разрешат фискалните и регулаторни спънки, които пречат на бизнеса, да се развива.

Според шефа на Фед за Сейнт Луис Джеймс Бълард пък програмата трябва да бъде гъвкава и да се пригажда към хода на икономиката. Според него обаче дори и да се породи висока инфлация, това е „по-добре от дефлационната тенденция, която в момента безпокои Америка повече“.