Изтеклата седмица бе белязана от едно събитие, което изцяло предопредели облика на търговията и има потенциал да влияе силно и занапред. От месеци насам анализатори предупреждават, че Федералният резерв на САЩ може да предприеме крачка назад от програмата със стимулите, която налива ежемесечно по 85 млрд. долара в американската икономика чрез изкупуване на ценни книжа от местния пазар. Това доведе до спад на лихвите по кредитите, от което се възползваха и бизнеса, и гражданите и това пролича по последните статистики за бизнес активността, безработицата, икономическия растеж на страната като цяло. След като няколко последователни месеца данните са задоволителни, се формира тенденция на устойчивост, която логично би следвало да доведе до реакция от страна на централната банка. Още преди четири години, когато започна със стимулите, ФЕД бе критикуван, че действията му са опасни, тъй като лесните пари правят икономиката зависима от тях и моментът с изтеглянето на стимулите има опасност да доведе до шокове.

Именно това е страхът, който обзе инвеститорите след като през тази седмица след заседание на борда на директорите на ФЕД председателят на институцията Бен Бернанке направи изказване, което бе изтълкувано като начало на оттеглянето от стимулите. Онова, което бе разпространено като послание сред търгуващите на капиталовите пазари, бе, че Федералният резерв ще намали ресурса, който излива в ценни книжа, като от 85 млрд. долара, количеството на парите може да спадне до 50 млрд. месечно, при това кранчето може да бъде затегнато още в края на тази година. Освен това самата програма може да бъде преустановена в края на 2014 година.

Опасността за играчите е свързана с необходимостта от вземане на решение как да процедират занапред с инвестициите си и кога да разпродадат портфейлите си. Не е тайна, че основната част от лесните пари на ФЕД бяха насочени именно към Wall Street, което доведе до вдигане на индексите и реализирането на виртуална печалба от инвеститорите, влезли на по-ниските нива на пазара. Сега обаче те трябва да решат дали да задържат позициите си или да осребрят печалбите.

След изказването на Бен Бернанке от тази сряда реакцията на пазара бе именно в посока на разпродажбите и това е причината за негативният резултат от търговията на борсата на седмична база.  Спрямо миналия петък индустриалният индекс загуби 1.8%, широкият спадна с 2.1%, а високотехнологичният изгуби 1.9%.

Все пак стресът от посланието на Бернанке не държа дълго играчите и в последната за тази седмица сесия се забелязаха опити за възстановяване на пазара. Два от основните индекси завършиха с покачвания, но не бива да се забравя и това, че снощната сесия бе малко по-особена. Вчерашната дата бе от онези редки дни в годината, когато изтичат четири вида контракта върху фючърси и опции, известно като явлението quadruple-witching. Тогава, по съвсем обективна причина, пазарът е по-активен и оборотите са по-високи. 

Опасността от изтеглянето на стимулите на ФЕД доведе до голяма динамика и на валутния пазар, където доларът поскъпна към еврото до $ 1.3122. Ралито при зелените пари доведе до силен натиск върху валутите от развиващите се страни. Доларовият индекс DXY се покачи с 0.82% до 82.41 пункта, а анализатори предричат, че устремът нагоре трудно може да бъде удържан, което не е добра вест за американските износители. Наред с това икономисти предупреждават, че САЩ може да се изправи пред дефлационен проблем, който е не по-малко опасен от другите проблеми на икономиката.

Скъпият долар се отрази и върху представянето на основните стоки на стоковите пазари. Петролът изгуби $ 1.45 до $ 93.69 за барел лек американски с доставка през август. На седмична база контрактът изгуби 3.4% от стойността си. Брентът поевтиня с повече от долар до $ 100.91 за барел.

При златото цената се покачи с 0.45% до $ 1 292 за тройунция. То бе едно от най-засегнатите инвестиционни активи през тази седмица заради новините от Федералния резерв.

Очакванията на специалистите са, че от сега нататък пазарите ще са много по-волатилни и ще реагират на всякакви макроикономически данни, отразяващи състоянието на американската икономика.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!