През месец февруари българските износители успяват да наваксат част от изоставането в износа за трети страни, но въпреки това той остава по-нисък от миналогодишния.

След като в началото на година бе отчетен 14% спад на износа за трети страни, предварителните данни за периода януари - февруари продължават да са негативни. Спрямо същия период на миналата година износът ни пада с 2.6% до 2.3 млрд. лв.

През февруари износът е с 10.6% по-висок от февруари 2011 година, с изнесени стоки за общо 1.2 млрд. лв. Повече от половината износ или 51.2% е за Турция, Китай, Обединените арабски емирства, Русия, Сърбия и Македония.

През първите два месеца на годината вносът от трети страни се увеличава с 8.6% спрямо същия период на миналата година и възлиза на 2.9 млрд. лева. Най-голям ръст бележи ръсът от Казахстан, Босна и Херцеговина, Сирия и Република Корея. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Бразилия, Обединените арабски емирства и Украйна.

Конкретно през февруари вносът на България от трети страни се увеличава с 16.8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.5 млрд. лева.

Така външнотърговското салдо, което се формира от разликата между износа и вноса с трети страни, е отрицателно в края на февруари и достига до 553.2 млн. лева. През февруари минусът през баланса е 269.2 млн. лв.

Общото външнотърговско салдо, което се получава от разликата между износа и вноса от страните от Европейския съюз плюс трети страни, също е отрицателно и възлиза на 1.252 млрд. лв., което е с 831.1 млн. лв. повече от периода януари-февруари 2011 година.

Агрегираните данни показват, че България е изнесле за ЕС и трети страни продукция за общо 5.7 млрд. лв., което е с 6.1% по-малко от предходната година, и е внесла стоки за 6.9 млрд. лв., което е ръст от 7.2%.