„ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ намали размера на основния си капитал до 27.9 млн. лева чрез намаляване на номиналната стойност на емитираните от акции от 2.00 на 1.00 лв. при запазване броя им - 27 912 685.

 

С намаляването на основния капитал на дружеството за сметка на натрупаната до момента загуба от преоценки на имоти, приключи втората стъпка от осъществяването на стратегията за осигуряване на дългосрочна възможност за разпределянето на всяка бъдеща печалба като дивидент на акционерите.

 

Първата стъпка от тази стратегия - решението за обратен сплит, бе гласувана от акционерите на редовното общо събрание в края на юни миналата година.

 

Корекцията в основния капитал не се отразява на собствения капитал на дружеството, който остава непроменен.

 

Като допълнителен ефект от преобразуването на капитала и бройките акции, счетоводната стойност на 1 акция с номинална стойност от 1 лв. се увеличава двойно спрямо тази стойност преди старта на изпълняването на стратегията, коментира изпълнителният директор на дружеството Маню Моравенов.

 

„ФеърПлей Пропъртис” е листвано на БФБ – София от 2006 г. Основен акционер в дружеството е „ФеърПлей Интернешънъл” АД с 56 % дял в капитала, останалите акционери са институционални инвеститори (10 пенсионни, 15 договорни фонда, 1 инвестиционно дружество) и 400 физически лица и юридически лица, дребни инвеститори.

 

Към края на декември 2014 г. инвестиционният портфейл на „ФеърПлей Пропъртис” включва 10 проекта от различни пазарни сегменти, като извършените от дружеството инвестиции към края на 2014 г. са в размер на 202 млн. лв.

 

Вчера, в първата сесия на БФБ за новата година, акциите на „ФеърПлей Пропъртис” поевтиняха до 0.486 лв.