Оставката на българското правителство означава, че растежът има значение. Това е предупреждение и към останалите европейски страни. Това пише влиятелният Financial Times.

 

Все още България не е прилагала мерки за бюджетни икономии под формата на фискални промени, каквито има в Гърция, Румъния и Сърбия. Тя не е искала международно спасяване.

 

Правителството обаче се провали в опита да осигури икономически растеж. Заплатите в страната останаха най-ниските в Европейския съюз. В същото време цените не спряха да растат. Средната сметка на ток на едно семейство достигна € 100, при среден доход от € 387, пише Financial Times.

 

Един е урокът, който тази експлозия на общественото недоволство срещу правителството даде, и той е, че който и да дойде на власт след това, той трябва да удвои усилията си срещу корупцията, която може би е основната причина за тези високи цени. През 2009 година господин Борисов дойде точно с това обещание, но прогресът бе твърде бавен и незадоволителен.

 

Другият урок е, че при цялото това фокусиране на Европейски съюз върху фискалната дисциплина, всъщност това, което има най-голямо значение значение, е растежът. България успешно изпълни Маастрихтските критерии, които са задължителни за всяка европейска държава, тя привърза националната си валута, левът към еврото от 1997 година насам и избегна кризите. Но това не печели гласове.

 

Това е урок за правителствата дори в богатите държави, завършва коментарът във влиятелния финансов ежедневник.